HomeOSPORAVANJE AUTENTIČNOSTI SREBRENIČKOG "SUDSKOG VIDEA"
Rasprava na suđenju Zdravku Tolimiru protekla je danas u unakrsnom ispitivanju dvoje istražitelja tužilaštva od strane optuženog generala, bivšeg Mladićevog pomoćnika za bezbednost u Glavnom štabu VRS, optuženog za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi 1995. godine

Erin Gallagher, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru Erin Gallagher, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru

Erin Galager/Gallagher i Dušan Janc svedočili su na suđenju Zdravku Tolimiru o video snimcima koje je tužilaštvo koristilo ili namerava da koristi do kraja svog dokaznog postupka. Radi se o kompilaciji video snimaka pod naslovom "Srebernica – sudski video" sastavljenoj od materijala koje je tužilaštvo dobilo iz različitih izvora - od samih autora do televizijskih stanica i agencija u bivšoj Jugoslaviji i svetu. Istražiteljka Galager je bila zadužena da utvrdi izvore snimaka, vreme kada su nastali, kao i da identifikuje lokacije, osobe i predmete koji se na njima mogu videti.

Tolimir je u unakrsnom ispitivanju osporavao autentičnost snimaka i pouzdanost podataka zasnovanih na tom video materijalu. Optuženi je sugerisao da se uz pomoć tih snimaka situacija u Srebrenici predstavlja netačno. Kao primer naveo je snimak iz Srebrenice od 10. jula 1995. godine, gde je, osim mnoštva uznemirenog stanovništva, zabeleženo i dejstvo jednog minobacača u pravcu iz kojeg su se gradu približavale snage VRS. Prema Tolimiru radilo se o "klasičnom navođenju neprijateljske vatre na civilno stanovništvo", a ne o pokušaju odbrane od napada snaga bosanskih Srba.

U ispitivanju istražitelja Dušana Janca o video snimku poznatom pod nazivom "Škorpioni" koji sadrži šokantne slike sprovođenja i streljanja šestorice srebreničkih mladića u julu 1995. godine, Tolimir je osporavao da su žrtve iz Srebrenice, kao i da je jedinica čiji su pripadnici streljali zarobljenike bila u sastavu MUP Srbije. Po njemu, oni su pripadali MUP Republike Srpske Krajine (RSK), koji je takođe imao jedinicu pod nazivom "Škorpioni".

Mada u dokumentu sa potpisom Ljubomira Borovčanina, komandanta združenih snaga policije u Srebreničkoj operaciji, piše da su u operaciju uključeni i "Škorpioni" iz MUP Srbije, Tolimir tvrdi da se radi o grešci, i da bi trebalo da stoji MUP RSK.

Istražitelj Janc odbacuje mogućnost greške i tvrdi da se nesumnjivo radi o jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, što su potvrdili i sami pripadnici jedinice s kojima je istražitelj razgovarao. MUP Srbije je, prema svedočenju Janca, na zahtev vlade Republike Srpske, u junu 1995. godine poslao ovu jedinicu u Trnovo.

Žrtve "Škorpiona" sa pomenutog snimka, potvrđuje Janc, nesumnjivo su bile iz Srebrenice, i dokazuje to činjenicom da su se njihova imena nalazila na spisku lica nestalih nakon pada enklave, kao i izjavama članova njihovih porodica koji su ih prepoznali na snimku. Suđenje se nastavlja u ponedeljak.Fotografije
Erin Gallagher, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru
Dušan Janc, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 474

NEMA GROBOVA - NEMA ZLOČINA: Karadžić pita gde su sahranjene sarajevske žrtve
PREBROJAVANJE KOSTIJU: Kako je utvrđen minimalni broj žrtava iz Srebrenice
DO POSLEDNJEG DAHA: Šešelj veruje da neko manipuliše njegovim zdravstvenim stanjem
U SLUŽBI SLUŽBE: Kako je Državna bezbednost koristila Arkana i Šešelja