HomeMLADIĆEVE PRETNJE HOLANĐANIMA
Holandski oficir na suđenju Zdravku Tolimiru potvrdio da je Mladić u hotelu Fontana 11. jula 1995. godine pretio pripadnicima Holandskog bataljona u Srebrenici – Tolimir bez pitanja za bivšeg pripadnika Zvorničke brigade – Nastavljeno svedočenje o kompilaciji "Srebrenica – sudski video"

Evert Rave, svjedok na suđenju Zdravku TolimiruEvert Rave, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru

Svedočenje holandskog oficira Eferta Rafea/Evert Rave na suđenju generalu Zdravku Tolimiru okončano je danas dodatnim ispitivanjem od strane tužioca, usmerenim prevashodno na tvrdnje optuženog da Mladićev nastup na sastancima u hotelu Fontana 11. jula 1995. godine, nije bio preteći, kako tvrdi svedok, već "miroljubiv".

Tužilac je čitao delove transkripta sa tih sastanaka, kojima je svedok prisustvovao kao savetnik komandanta Holandskog bataljona, tražeći od njega da opiše svoje utiske o Mladićevim nastupu.

Prvi primer na koji je tužilac ukazao bilo je Mladićevo "upozorenje" da holandski vojnici, koji su u hotelu Fontana držani kao taoci, "neće tamo provesti još mnogo vremena ukoliko se nastave napadi NATO avijacije na položaje VRS". Upravo zbog takvih pretnji, opisao je Rafe, holandski oficiri su na sastanku sa Mladićem imali utisak da se "ne nalaze na sigurnom" i da "vlastitu sudbinu ne drže u svojim rukama".

Još drastičniji, po oceni svedoka, bio je drugi primer na koji je ukazao tužilac. U jednom trenutku, Mladić je komandantu Holandskog bataljona pukovniku Karemansu rekao kako "svi vojnici imaju jedan život", te da je uveren kako ga "ne žele tu ostaviti" i zato od njih traži "punu saradnju". Mladić, svedočio je Rafe, nije direktno rekao da će ubiti holandske oficire, ali je tim rečima zapravo uputio poruku da će "ako ne budu sarađivali izgubiti život". "Tako smo se mi i osećali", zaključio je holandski oficir.

Tužilac je zatim na klupu za svedoke izveo Nebojšu Jeremića, bivšeg pripadnika Službe za suzbijanje kriminaliteta Vojne policije Zvorničke brigade VRS, čiji je iskaz sa prethodnog suđenja oficirima RS osuđenim za zločine u Srebrenici, uveden u spise.

Jeremić je potvrdio da su u kasarni Zvorničke brigade polovinom jula 1995. godinesaslušani i zatvoreni četvorica Bošnjaka iz Srebrenice, kao i dvojica bosanskih Srba optuženih da su im pomagali u bekstvu. Muslimanski mladići su prethodno preživeli streljanje na farmi Branjevo a pogubljeni su nakon nekoliko dana zatočenja u kasarni Zvorničke brigade. Odgovornost za sudbinu ovih zatočenika tužilac pripisuje tadašnjem načelniku bezbednosti Zvorničke brigade Dragi Nikoliću, osuđenom u Tribunalu na 35 godina zatvora. Nikolić je u julu 1995. godine bio podređen optuženom Zdravku Tolimiru, bivšem Mladićevom pomoćniku za bezbednost u Glavnom štabu VRS, koji danas za ovog svedoka nije imao pitanja.

Pred kraj današnje rasprave nastavljen je iskaz istražiteljke tužilaštva Erin Galager/Gallagher, koja govori o kompilaciji snimaka pod naslovom "Srebrenica - sudski video". Suđenje se nastavlja sutra.Fotografije
Evert Rave, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru
Nebojša Jeremić, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru
Erin Gallagher, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 473

PREBROJAVANJE ŽRTAVA: Karadžić osporava sarajevsku statistiku smrti
ZASTRAŠIVANJE: Besni general i neperspektivna svinja
SREDNJEVJEKOVNI MRAČNJAK: Kako je Karl Bilt opisao Ratka Mladića
IZJAVA OSUMNJIČENOG: Kako zaštititi sebe a ne okriviti druge