HomeMLADIĆEV "MIROLJUBIV PREDLOG"
Prema optuženom Zdravku Tolimiru, Mladićeva ponuda srebreničkim Muslimanima da biraju da li će "opstati ili nestati", nije predstavljala nikakvu pretnju stanovništvu enklave pod nominalnom zaštitom UN, koju su 11. jula 1995. godine osvojile srpske snage

Evert Rave, svjedok na suđenju Zdravku TolimiruEvert Rave, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru

Nastavak unakrsnog ispitivanja holandskog oficira Eferta Rafea/Evert Rave, optuženi general Zdravko Tolimir je gotovo u celosti posvetio pitanju mandata Unprofora u Srebrenici u julu 1995. godine, kada su prema optužnici počinjeni genocid i drugi zločini za koje se tereti bivši Mladićevpomoćnik za bezbednost u Glavnom štabu VRS.

Tolimir, naime, nastoji da potkrepi tezu prema kojoj Holandski bataljon UN nije ispunio svoj mandat - da razoruža pripadnike Armije BiH u zaštićenoj zoni - već je taj mandat "neovlašćeno" promenio zahtevom da se snažnim napadom iz vazduha deluje po položajima bosanskih Srba oko srebreničke enklave. Svedok, koji je u julu 1995. bio savetnik komandanta Holandskog bataljona za terensku bezbednost, odbacio je takvu interpretaciju događaja ocenivši da je zahtev holandskih mirovnjaka izazvan napadom VRS na zonu pod zaštitom UN.

Na Tolimirovo pitanje da li je Unprofor imao "mandat da brani Muslimane i napada bosanske Srbe", Rafe je naglasio da je zadatak snaga UN u Srebrenici bio da budu nepristrasne i neutralne u zaštiti enklave. A to bi se, dodao je, moglo nazvati "zaštitom muslimanskog stanovništva u enklavi i odvraćanjem napada VRS na enklavu".

Upravo zbog napada VRS na Srebrenicu, objasnio je Rafe, komandant Holandskog bataljona je zatražio podršku iz vazduha i izdao takozvano zeleno naređenje prema kojem je vojnicima UN bila dozvoljena upotreba oružja u odbrani zaštićene zone. Svedok je odbacio Tolimirove sugestije da je Unprofor odnosno Holandski bataljon "više svojih potencijala" angažovao u korist muslimanske strane u Srebrenici. "Najviše potencijala angažuje se protiv strane koja vas napada", objasnio je Rave, a to je početkom jula 1995. godine, bila VRS.

Na kraju unakrsnog ispitivanja svedoka, Tolimir se vratio na drugi sastanak u hotelu Fontana u Bratuncu 11. jula 1995, kada je general Mladić, "nevoljnom" predstavniku izbeglica u Potočarima Nesibu Mandžiću rekao da je u njegovim rukama "sudbina njegovog naroda" koji može "opstati ili nestati". Mladićeve reči Tolimir tumači kao "miroljubivi predlog" dve "ravnopravne" opcije ponuđene stanovništvu Srebrenice.

Rafe se sa takvim tumačenjem nije složio rekavši da se radilo o "istinskoj pretnji" predstavniku stanovništva Srebrenice koji je bio izložen pritisku i "nije imao izbora osim da sledi Mladićeva naređenja".

Suđenje Zdravku Tolimiru nastavlja se sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 473

PREBROJAVANJE ŽRTAVA: Karadžić osporava sarajevsku statistiku smrti
ZASTRAŠIVANJE: Besni general i neperspektivna svinja
SREDNJEVJEKOVNI MRAČNJAK: Kako je Karl Bilt opisao Ratka Mladića
IZJAVA OSUMNJIČENOG: Kako zaštititi sebe a ne okriviti druge