HomeHOLANĐANI IZMEĐU DVE VATRE
Na suđenju generalu Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici i Žepi, holandski oficir Egbers opisao kako se njegov vod na posmatračkom mestu Fokstrot 8. jula '95. našao najpre pod artiljerijskom paljbom bosanskih Srba, a potom i pod ručnim granatama muslimanskih snaga

Vincentijus Bernardus Egbers, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru Vincentijus Bernardus Egbers, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru

Holandski oficir Vincentijus Bernardus Egbers je u julu 1995. godine u činu poručnika zapovedao jednim od vodova čete Bravo Holandskog bataljona UN u Srebrenici. O događajima u periodu od 8. do 14. jula 1995. godine Egbers je do sada svedočio na svim tribunalovim "srebreničkim suđenjima" a njegov iskaz sa suđenja u predmetu Popović i ostali, uveden je danas u spise na suđenju Zdravku Tolimiru, bivšem Mladićevom pomoćniku za bezbednost u Glavnom štabu VRS, optuženom za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi počinjene u julu 1995. godine.

Napad Mladićevih snaga na Srebrenicu, započet 6. jula '95., zatekao je Egbersa i njegov vod na posmatračkom mestu Fokstrot na južnom obodu enklave, navodi se u sažetku izjave koji je pročitao tužilac. Srpske snage su 8. jula otvorile artiljerijsku vatru na njihovo posmatračko mesto, a ubrzo nakon toga su se Holanđani našli i pod vatrom muslimanskih snaga koje su ih zasule ručnim granatama. Tom prilikom je život izgubio jedan od Egbersovih vojnika, Van Rensen.

Poručnik Egbers, koji je u međuvremenu stekao čin pukovnika u Holandskoj kraljevskoj vojsci, nije danas sa sigurnošću mogao da odgovori na pitanje zašto su "naoružani Muslimani" napali holandske plave šlemove. Strah da bi mogli biti napušteni i prepušteni sami sebi u odbrani od VRS, mogao je izazvati paniku među muslimanskim borcima, ocenio je svedok, objasnivši da se uprkos tom incidentu nije ni u jednom trenutku osećao ugroženim od strane Bošnjaka.

Narednih dana, nakon povratka u bazu u Potočarima Egbers je sa svojim vojnicima pomagao okupljenom srebreničkom stanovništvu. Prateći konvoje kojima su žene i deca iz Potočara voženi prema Kladnju, Egbers je prolazio kraj Konjević Polje i Nove Kasabe, gde je na fudbalskom igralištu video dvadesetak srpskih vojnika i prepuno igralište muškaraca vezanih ruku na leđima.

Na povratku iz Kladnja, gde je otpratio konvoj, poručnik Egbers i njegov pratilac su zaustavljeni u Novoj Kasabi, oduzet im je džip i sve što je u njemu bilo, uključujući plave šlemove i pancirne prsluke. Primorani su da sednu na ivicu puta gde je već bilo desetak holandskih vojnika koji su prethodno doživeli istu sudbinu.

Poručnik Egbers se na ponašanje srpskih vojnika požalio krupnom oficiru koji se predstavio kao pukovnik Beara. Ljubiša Beara, tadašnji načelnik bezbednosti Glavnog štaba VRS, bio je podređen optuženom generalu Zdravku Tolimiru koji će unakrsno ispitivati svedoka u sutrašnjem nastavku suđenja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 474

NEMA GROBOVA - NEMA ZLOČINA: Karadžić pita gde su sahranjene sarajevske žrtve
PREBROJAVANJE KOSTIJU: Kako je utvrđen minimalni broj žrtava iz Srebrenice
DO POSLEDNJEG DAHA: Šešelj veruje da neko manipuliše njegovim zdravstvenim stanjem
U SLUŽBI SLUŽBE: Kako je Državna bezbednost koristila Arkana i Šešelja