HomeTOLIMIR: DA LI JE SARAJEVO NARUČILO SNIMANJE ZLOČINA U TRNOVU?
U unakrsnom ispitivanju istražitelja tužilaštva Dušana Janca, optuženi Zdravko Tolimir sugerisao da je snimanje streljanja šestorice bošnjačkih mladića i dečaka u Trnovu od strane zloglasnih "Škorpiona" moglo biti "naručeno od nekog iz Sarajeva", kako bi se fabrikovali dokazi o zločinima srpskih snaga

Zdravko Tolimir u sudnici TribunalaZdravko Tolimir u sudnici Tribunala

O šokantnim snimcima sprovođenja i streljanja šestorice srebreničkih Bošnjaka od strane zloglasnih "Škorpiona", istražitelj tužilaštva Dušan Janc je na suđenju Zdravku Tolimiru svedočio krajem septembra ove godine. Danas se u sudnicu vratio kako bi odgovorio na pitanja optuženog generala, bivšeg Mladićevog pomoćnika za bezbednost u Glavnom štabu VRS koji se tereti za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine.

Tolimir je svedoku postavio niz pitanja o poreklu prikazanog videa, načinu na koji je dospeo u ruke tužilaštva, te o tome kako je i gde, punih devet godina, čuvana traka ili trake sa snimkom dovoženja šestorice srebreničkih Bošnjaka u selo Trnovo kraj Sarajeva, gde su ih pripadnici jedinice "Škorpioni" MUP Srbije sproveli na obližnji proplanak i streljali.

Janc je ponovio da je tužilaštvo snimak dobilo iz poverljivog izvora, te da je traka preuzeta od kontakt osobe u Sarajevu. Vođen tim podatkom Tolimir je svedoka pitao da li je tužilaštvo istraživalo mogućnost da je snimanje egzekucije šestorice Bošnjaka "naručeno od nekoga iz Sarajeva", sugerišući da su vlasti BiH na taj način Tribunalu podmetnule fabrikovan dokaz o zločinima srpskih snaga.

Janc je odbacio takvu mogućnost, precizirajući da je tužilaštvo nije ni istraživalo budući da je utvrđeno da je traku sačuvala i predala osoba koja je "Škorpionima" ustupila kameru korišćenu u Trnovu. Kamera mu je, objasnio je istražitelj Janc, vraćena zajedno sa trakom na kojoj je snimljeno streljanje u Trnovu. Identitet te osobe je zaštićen i jedino što se zna jeste da je bio pripadnik jedinice ali nije učestvovao u ubistvu u Trnovu niti je bio prisutan na mestu zločina.

Istražitelj Janc će se naknadno vratiti u sudnicu kako odgovarao na pitanja optuženog u vezi sa svojim izveštajem o broju ekshumiranih i identifikovanih žrtava zločina u Srebrenici i Žepi.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 474

NEMA GROBOVA - NEMA ZLOČINA: Karadžić pita gde su sahranjene sarajevske žrtve
PREBROJAVANJE KOSTIJU: Kako je utvrđen minimalni broj žrtava iz Srebrenice
DO POSLEDNJEG DAHA: Šešelj veruje da neko manipuliše njegovim zdravstvenim stanjem
U SLUŽBI SLUŽBE: Kako je Državna bezbednost koristila Arkana i Šešelja