HomeTUŽILAŠTVO TRAŽI DOŽIVOTNU KAZNU ZA GENERALA KRSTIĆA
U završnoj reči na suđenju za genocid u Srebrenici, tužilac zatražio da se optuženi proglasi krivim po svih osam tačaka optužnice, te da mu se za svaku izrekne kazna doživotnog zatvora koje bi tekle "uzastopno". Sutra završna reč odbrane

Zaključujući da u slučaju srebreničkog genocida "nema olakšavajućih okolnosti, već samo otežavajuće", tužilac Mark Harmon je danas, na kraju svoje završne reči, zatražio kaznu doživotnog zatvora za generala Radislava Krstića, bivšeg zapovednika Drinskog korpusa VRS.

Među otežavajuće okolnosti, tužilac je naveo razmere zločina, odnosno činjenicu da je u julu 1995. u Srebrenici ubijeno najmanje 7.000 muslimanskih muškaraca i dečaka; zatim predumišljaj s kojim je to učinjeno; pa patnje žrtava, uništavanje značajnog dela stanovništva istočne Bosne; teške i dugoročne posledice tih zločina po preživele; te, konačno, brojne neistine koje je general Krstić izrekao pod zakletvom, kao i potpuno odsustvo kajanja zbog zločina koje je počinio.

Petnaestomesečno suđenje generalu Krstiću, na kojem je, po tužiocu, "poštovan čitav spektar međunarodno garantovanih prava optuženog", Harmon je opisao kao "trijumf vladavine prava i civilizacije nad atavističkim nagonima koji su motivisali optuženog i njegove saradnike da pokolju na hiljade bespomoćnih žrtava, da deportuju 35.000 ljudi s njihove zemlje i liše njih i njihove bližnje temeljnog ljudskog prava, prava na život." Ukazujući da je "branjenik imao suđenje, a njegove žrtve nisu", tužilac je zatražio od Pretresnog veća da generala Krstića proglasi krivim po svih osam tačaka optužnice koje ga terete za genocid, saučesništvo u genocidu, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja, te da mu za svaku od tih tačaka izrekne kaznu doživotnog zatvora, koje bi tekle "uzastopno", a ne istovremeno. Ukoliko bi sud prihvatio taj predlog, to bi praktično značilo doživotan zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

Pre nego što je na takav način zaključio svoju završnu reč, tužilac Harmon je dva dana sumirao dokaze koje je tužilaštvo izvelo tokom suđenja, dokazujući da je postojao "genocidni plan", kao i da je Krstić u njemu neposredno učestvovao i da je znao za masovna pogubljenja hiljada muslimanskih muškaraca u zoni odgovornosti Drinskog korpusa VRS. Ukazujući da je Krstić, kao visoki oficir JNA i VRS, koji je završio najviše vojne škole, bio dobro upoznat sa dužnostima zapovednika ne samo po međunarodnom pravu već i po propisima Republike Srpske, tužilac je ukazao da optuženi nije ni pokušao da spreči srebreničke zločine, niti je kaznio bilo kod od njihovih neposrednih izvršilaca. "Da je general Krstić preuzeo korake da spreči naređenje generala Mladića, ova je tragedija možda mogla da se izbegne, ili barem umanji. Da je odbio naređenje, on danas ne bi bio ovde" - zaključio je Harmon.

Odbrana generala Radislava Krstića će svoju završnu reč održati u naredna dva dana. Presuda bi mogla da bude izrečena u drugoj polovini jula, šest godina nakon srebreničkog masakra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 60

MILOŠEVIĆ U HAGU
SUĐENJE ZA ZLOČINE U SREBRENICI: Završne reči optužbe i odbrane