HomePRIHVAĆENI NOVI DOKAZI TUŽILAŠTVA PROTIV GENERALA KRSTIĆA
Nakon celodnevne rasprave, Sudsko veće prihvatilo dokument koji potvrđuje da je general Radislav Krstić preuzeo komandu nad Drinskim korpusom VRS 13. jula 1995. - dakle u toku ili uoči masovnih pogubljenja zarobljenih bošnjačkih muškaraca u zoni njegove odgovornosti

Radislav Krstić u sudnici TribunalaRadislav Krstić u sudnici Tribunala

U poslednjem trenutku, uoči završnih reči kojima će se krajem ovog meseca zaključiti suđenje za genocid u Srebrenici, tužilaštvo je uspelo da pronađe ključnu kariku koja mu je nedostajala u lancu dokaza o odgovornosti generala Radislava Krstića, bivšeg zapovednika Drinskog korpusa VRS. Pronašlo je, i prezentiralo sudu, dokument u kojem se navodi da je optuženi Krstić preuzeo komandu nad Drinskim korpusom 13. jula 1995. - dakle u toku, ili uoči, masovnih pogubljenja nekoliko hiljada bošnjačkih muškaraca zarobljenih nakon pada Srebrenice, 11. jula 1995. Tokom petnaestomesečnog suđenja, odbrana je tvrdila i dokazivala da je Krstić tu dužnost preuzeo tek 20. jula, a da je do tada komandant Drinskog korpusa bio general Milenko Živanović.

Dokument o primopredaji komande je istražiteljima haškog tužilaštva dao lično general Živanović u aprilu ove godine. Imao je, za to, vrlo jasan motiv: da sa sebe skine odgovornost za srebreničke zločine. Uz pomoć svoj vojnog eksperta - generala VJ Radovana Radinovića - odbrana je grčevito nastojala da ospori vrednost tog dokumenta i dovede u pitanje motive generala Živanovića koji ga je obelodanio. General Radinović je, tako, tvrdio da je reč o "neformalnom i neobavezujućem dokumentu", koji je general Živanović "sastavio za neke nezvanične potrebe ili ciljeve." Tokom razgovora sa haškim istražiteljima Živanović je, inače, rekao da je pomenuti dokument godinu dana ranije pokazao i generalu Radinoviću - koji je s njim razgovarao u okviru priprema svog "ekspertskog izveštaja" za suđenje generalu Krstiću, ali da Radinović tada "nije ispoljio interesovanje za taj dokument." Juče pred sudom Radinović je, međutim, negirao da mu je Živanović pokazao taj dokument, tvrdeći da nije s njim razgovarao o tome kada je izvršena primopredaja dužnosti.

Nakon celodnevne rasprave, sudije su - posle kraćeg većanja - zaključili da je reč o "relevantnom dokumentu", te su ga uključili u dokazne predmete optužbe protiv generala Krstića.

Završne reči optužbe i odbrane zakazane su za poslednju sedmicu juna, a presuda će, po svemu sudeći, biti saopštena u septembru ove godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 57

SUĐENJE GENERALU KRSTIĆU: Karika koja je nedostajala u lancu dokaza
SUĐENJE MILORADU KRNOJELCU: Bratska odbrana optuženog upravnika fočanskog KP doma
SUĐENJE ZA ZLOČINE U PRIJEDORSKIM LOGORIMA: Svedočenje britanskog novinara koji je svetu otkrio prijedorske logore
TRIBUNAL: Haško tužilaštvo traži punu saradnju Beograda, sa zakonom ili bez njega