HomeSUTRA PRESUDA GENERALU KRSTIĆU
Pretresno veće Haškog tribunala izreći će sutra presudu bivšem zapovedniku Drinskog korpusa VRS, optuženom za genocid u Srebrenici jula 1995.

Radislav Krstić u sudnici TribunalaRadislav Krstić u sudnici Tribunala

Sutra posle podne u Hagu će biti saopštena presuda generalu Radislavu Krstiću, bivšem zapovedniku Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), optuženom za genocid u Srebrenici u julu 1995.

Zapečaćena optužnica protiv generala Radislava Krstića i dvojice njegovih još neidentifikovanih saučesnika - takođe visokih oficira VRS – podignuta je u novembru 1998. Pripadnici SFOR uhapsili su generala Krstića u decembru iste godine, a suđenje je počelo 13. marta 2000. Tokom 94 radna dana, optužba je izvela 66 a odbrana samo 12 svedoka, dok su same sudije pozvale dvojicu bivših zapovednika Armije BiH, koji su nastupili u svojstvu "svedoka suda".

Među svedocima optužbe bilo je dosta srebreničkih žrtava, a među njima i osam muškaraca koji su sticajem srećnih okolnosti preživeli streljanja na koja su izvedeni. Za odbranu generala Krstića je svedočilo nekoliko bivših ili i dalje aktivnih vojnika i oficira VRS. Uoči početka suđenja optuženi general je dao izjavu tužilaštvu u kojoj je za srebreničke zločine optužio generala Ratka Mladića i grupu oficira službe bezbednosti Glavnog štaba VRS. Pri takvoj verziji srebreničkih događanja general Krstić je ostao i tokom svog višednevnog svedočenja, na kraju dokaznog postupka odbrane.

Na kraju suđenja, optužba je - tvrdeći da je odgovornost generala Krstića dokazana izvan razumne sumnje - zatražila da ga sud za svaku od 8 tačaka optužnice osudi na kaznu doživotnog zatvora, kao i da se te kazne izdržavaju "jedna za drugom", a ne istovremeno, što bi isključilo mogućnost da se ta kazna kasnije zameni vremenskom. Odbrana je tražila oslobađajuću presudu po svim tačkama, a naročito po prve dve kojima se general Krstić tereti za genocid i saučesništvo u genocidu, tvrdeći da optužba nije dokazala izvan razumne sumnje da je optuženi u srebreničkim zločinima učestvovao sa namerom da se jedna etnička ili verska grupa, u celini ili delom, "uništi kao takva." Bez takve namere, naime, nema ni zločina genocida.

Presudu generalu Krstiću izreći će sudsko veće kojim predsedava portugalski sudija Almiro Rodriges/Rodrigues, a čine ga još i sudije Fuad/Fouad Riad iz Egipta i Patriša Vold/Patricia Wald iz Sjedinjenih Država.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 66

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Presuda generalu Krstiću
SUĐENJE "TUTI" I ŠTELI": Svjedočenja o "živom štitu" na mostarskom bulevaru
SUĐENJE ZA ZLOČINE U BOSANSKOM ŠAMCU: Stevan Todorović osuđen na 10 godina zatvora
PRIJEDORSKA OPTUŽNICA: Izjašnjavanje Milomira Stakića o proširenoj optužnici