HomeREAKCIJE NA PRESUDU GENERALU KRSTIĆU
Tužitelji zadovoljni prvom presudom za genocid, a odbrana najavila žalbe na presudu i kaznu

Radislav Krstić u sudnici TribunalaRadislav Krstić u sudnici Tribunala

General Radislav Krstić je prvi optuženik koji je proglašen krivim za genocid pred Haškim tribunalom i zato je ta presuda važna za ovaj međunarodni sud, ocijenila je glavna tužiteljica tribunala Carla/Karla del Ponte nakon izricanja presude i kazne od 46 godina zatvora bivšem zapovjedniku Drinskog korpusa VRS, koji je osuđen za sudjelovanje u srebreničkim zločinima.

Krstićev advokat Nenad Petrušić se suzdržao od komentara: "Dok ne pročitam presudu, neću je komentirati." On je mogao potvrditi samo to da namjerava uložiti žalbu na pravo-činjenične aspekte presude kao i na kaznu.

General Krstić dobio je dosad najvišu kaznu na Haškom tribunalu. Dosad je to bio general Tihomir Blaškić koji je osuđen na 45 godina zatvora, nakon što je prošle godine proglašen krivim za zločine HVO u Srednjoj Bosni, uključujući i masakr u Ahmićima.

Tužitelj Mark Harmon, koji je vodio timove optužbe na suđenju Krstiću i na suđenju Blaškiću, nije htio uspoređivati kazne Blaškiću i Krstiću. Bez obzira na to što je u svojoj završnoj riječi tražio osam konsekutivnih doživotnih kazni zatvora za Krstića, Harmon ocjenjuje da je kazna od 46 godina "ozbiljna kazna, dosad najviša na Tribunalu" i da je stoga zadovoljan.

"Mislim da je pravda zadovoljena, iako je jasno da su žrtve zločina strašno puno izgubile i ništa ne može vratiti izgubljene živote. Pravda može dati tek neki stupanj utjehe za te patnje", kazao je tužitelj.

Haško tužiteljstvo je "puno radilo da bi načinilo objektivni zapis o događajima u Srebrenici, da bi međunarodna zajednica, a posebno ljudi u Republici Srpskoj i SRJ, imali mogućnost da prouče objektivne činjenice i donesu svoje zaključke o tome što se dogodilo", rekao je Harmon.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 66

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Presuda generalu Krstiću
SUĐENJE "TUTI" I ŠTELI": Svjedočenja o "živom štitu" na mostarskom bulevaru
SUĐENJE ZA ZLOČINE U BOSANSKOM ŠAMCU: Stevan Todorović osuđen na 10 godina zatvora
PRIJEDORSKA OPTUŽNICA: Izjašnjavanje Milomira Stakića o proširenoj optužnici