HomeTUŽILAC: "OGRANIČAVANJE OGRANIČENE AUTONOMIJE KOSOVA"
U unakrsnom ispitivanju bivšeg predsednika Skupštine Kosova Vukašina Jokanovića tužilac sugerisao da je 1989. godine srpska vlast "ograničila ionako ograničenu autonomiju" Kosova, a svedok odgovara da je ustav promenjen u skladu sa evropskim standardima i da je predstavljao "kombinaciju nemačkog i francuskog" najvišeg pravnog akta

Vukašin Jokanović, svjedok odbrane Vlastimira ĐorđevićaVukašin Jokanović, svjedok odbrane Vlastimira Đorđevića

Iako je branilac policijskog generala Vlastimira Đorđevića u petak prošle sedmice najavio da će se tokom iskaza bivšeg visokog srpskog zvaničnika Vukašina Jokanovića samo nakratko pozabaviti "osnovnim elementima" uvoda u kosovsku krizu, glavno ispitivanje se odužilo na puna četiri sata i završeno je danas. Svedok je za to vreme nastojao da uveri Pretresno veće u ispravnost i demokratičnost odluke srpskih vlasti da 1989. godine promene tada važeći ustav Srbije i ograniče autonomiju Kosova.

Daleko koncizniji od branioca Đurđića bio je tužilac Stemp/Stamp koji je u sat i po unakrsnog ispitivanja sugerisao da je promena ustava predstavljala "ograničavanje ionako ograničene autonomije" pokrajine čemu se suprotstavljala albanska većina na Kosovu. Jokanović je priznao da je autonomija tada ograničena, ali tvrdi da se i dalje radilo o "visokom stepenu samostalnosti". Dodao je da je ustav izmenjen u skladu sa evropskim standardima i da je predstavljao "kombinaciju nemačkog i francuskog" najvišeg pravnog akta.

Koliko je promena ustava bila demokratična, po tužiocu ukazuju i izjave albanskih lidera koji su tvrdili da je Skupština Kosova u martu 1989. godine, na čijem je čelu tada bio Jokanović, dala saglasnost na amandmane tek kada su među delegate ušli brojni policajci u civilu, a zgradu parlamenta opkolili tenkovi. Svedok, međutim, odgovara da nikakvih pritisaka nije bilo i da su amandmane podržale i sve skupštine opština sa Kosova, sindikalne, radničke, omladinske, boračke i druge "društveno-političke organizacije".

Bivši načelnik javne bezbednosti srpske policije Vlastimir Đorđević se, inače, tereti za zločine srpskih snaga bezbednosti nad kosovskim Albancima 1999. godine. Nijedna od pet tačaka optužnice ne "iskače" iz tog vremenskog okvira, osim što se u odeljku pod naslovom "činjenični kontekst" navodi da je krajem 80-ih i početkom 90-ih godina Kosovu oduzeta autonomija nakon čega je srpska vlast preuzela kontrolu nad svim važnijim institucijama u pokrajini.

Pred kraj današnjeg zasedanja u sudnici se pojavio naredni svedok Đorđevićeve odbrane – Vukmir Mirčić, bivši načelnik policije iz kosovske opštine Dečani. Njegov iskaz će sutra biti nastavljen.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 446

SREBRENIČKA POLJA SMRTI: General ne vjeruje preživjelima
"MULTIETNIČKI HRVATSKI": Nove svađe na suđenju čelnicima Herceg Bosne
NASLEĐE TRIBUNALA: Zločin, kazna i pomirenje