HomeZNAČAJ ISTORIJE KOSOVA ZA ZLOČINE IZ 1999. GODINE
Uprkos upozorenju predsedavajućeg sudije Parkera da se optužnica protiv generala Vlastimira Đorđevića odnosi na 1999. godinu i da Pretresno veće nije sklono da sluša predugačke istorijske uvode, branilac nije odustao od detaljnog ispitivanja bivšeg srpskog političara Vukašina Jokanovića o situaciji na Kosovu od 1968. godine do danas

Veljko Đurđić, branilac Vlastimira ĐorđevićaVeljko Đurđić, branilac Vlastimira Đorđevića

Dokazni postupak odbrane policijskog generala Vlastimira Đorđevića, optuženog za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine, nastavljen je iskazom bivšeg visokog funkcionera Kosova, Srbije i SR Jugoslavije Vukašina Jokanovića. On je od 1969. do 1999. godine prešao put od gradonačelnika Gnjilana, preko predsednika Skupštine Kosova do saveznog javnog tužioca. Danas je počeo svoje drugo svedočenje pred Tribunalom, budući da je prethodno dao iskaz i na poziv odbrane bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Pošto su se prva pitanja branioca Veljka Đurđića odnosila na demonstracije na Kosovu 1968. godine, sudija Parker ga je upozorio da Pretresno veće nije sklono da sluša predugačke istorijske uvode, naglašavajući da se optužnica odnosi na zločine iz 1999. godine. Branilac je pružio uveravanja da će se pozabaviti samo "osnovnim elementima" uvoda u kosovsku krizu i da to neće predugo trajati.

Ipak, usledilo je detaljno ispitivanje o odredbama ustava Kosova, Srbije i SFRJ, sastavu i ulozi pokrajinskih, republičkih i saveznih organa, kao i o "društveno-ekonomskom" razvoju pokrajine. Svedok je, takođe, izneo svoj stav i o demonstracijama na Kosovu iz 1981. godine, navodeći da su one bile "rušilačke, nasilne, neprijateljske" i imale dalekosežne posledice na odnose Srba i Albanaca na Kosovu.

Kada je zasedanje odmaklo, predsedavajući sudija je rekao da je ispitivanje "predugačko i prepuno pojedinosti" i pozvao odbranu da "sažme neke stvari" i usresredi se na relevantne teme. Branilac Đurđić je, međutim, nastavio ispitivanje u istom stilu i danas nije završio, pa će Vukašin Jokanović i u ponedeljak odgovarati na njegova pitanja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 446

SREBRENIČKA POLJA SMRTI: General ne vjeruje preživjelima
"MULTIETNIČKI HRVATSKI": Nove svađe na suđenju čelnicima Herceg Bosne
NASLEĐE TRIBUNALA: Zločin, kazna i pomirenje