HomeŠTA JE ISTRAŽIVALO SRPSKO PRAVOSUĐE
Bivši istražni sudija iz Prištine Danica Marinković odgovarala na pitanja branioca o uviđajima na mestima napada OVK i NATO, načinu istrage krivičnih dela u kontinentalnom pravnom sistemu i svemu ostalom... osim o zločinima za koje se tereti policijski general Vlastimir Đorđević u čiju odbrani svedoči

Danica Marinković, svjedok odbrane Vlastimira ĐorđevićaDanica Marinković, svjedok odbrane Vlastimira Đorđevića

Branioci policijskog generala Vlastimira Đorđevića su nastavili izvođenje dokaza iskazom bivšeg istražnog sudije iz Prištine Danice Marinković, koja je do sada u dva navrata svedočila na poziv odbrane – na suđenju bivšem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću i "Kosovskoj šestorci" bivših srpskih zvaničnika. Njen treći "nastup" pred Tribunalom možda nije doneo mnogo novog, ali je svakako bio najdetaljniji do sada.

Prva polovina današnjeg ispitivanja protekla je u iznošenju pojedinosti iz svedokinjine biografije od osnovne škole, preko studija prava i pravosudnog ispita do postavljenja na mesto istražnog sudije u Prištini. Nakon toga je sledilo "podučavanje" veća o istražnom postupku u kontinentalnom pravnom sistemu. Branilac Dragoljub Đorđević je od svedokinje, pored ostalog, tražio da pojasni razliku "između imenovanja i izbora" sudija u Srbiji i da uporedi akte saveznog i republičkog krivičnog zakona koji se odnose na istragu.

Usledilo je ispitivanje o brojnim zapisnicima sa uviđaja koje je svedokinja sačinila na Kosovu od kraja 1997. do sredine 1999. godine, koji su na zahtev odbrane uvedeni u dokaze. Radi se pre svega o napadima OVK na policiju i civile, uz nekoliko incidenata bombardovanja od strane NATO. U predočenoj dokumentaciji nije zabeležen nijedan primer ubistava i deportacija kosovskih Albanaca, za koje se tereti Đorđević kao tadašnji načelnik resora javne bezbednosti.

Pošto je Danica Marinković pročitala sadržaj zapisnika sa desetak uviđaja, predsedavajući sudija je primetio da je sve to već navedeno u njenoj izjavi za potrebe suđenja "Kosovskoj šestorki", koja je uz transkript tadašnjeg iskaza uvedena danas u dokaze. Sudija Parker je dodao da puko iščitavanje dokumenata bespotrebno oduzima sudsko vreme, a pitanje je i "koliko je jak svedokinjin glas", odnosno koliko dugo će još moći da izdrži. Branilac Đorđević je odgovorio da se "u potpunosti slaže" sa primedbom, ali je potom ispitivanje nastavio u istom stilu, s tim da je svedokinja malo brže čitala.

Komentarišući neke od pomenutih uviđaja, sudija Marinković je isticala svoju hrabrost, navodeći da je odlazila i u delove Kosova pod kontrolom OVK, zbog čega je njen tim navodno u nekoliko navrata bio meta oružanih napada. Tvrdi da je 1998. i 1999. godine bila predmet stalnih pretnji "albanskih terorista" i da je jedan od uhapšenih Albanaca u istrazi priznao da je OVK planirala atentat na nju. Kaže da joj je rekao da mu je drago što plan nije ostvaren, jer vidi da ona nije ništa kriva jer samo radi svoj posao.

Iskaz Danice Marinković se nastavlja sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 445

"KAK'U SU DUŠU IMALI": Vapaj preživjelog sa stratišta na Branjevu
SUKOB INTERESA: Svađe branilaca i tužakanja optuženih čelnika Herceg Bosne
LAŽNA IZJAVA: Kako Milan Lukić dokazuje svoju nevinost
SAMOUPRAVLJANJE: Jesu li vojnici sami odlučivali hoće li na rat u inostranstvo?