HomePOLICAJAC IZ "DRUGOG SVETA"
Kada mu je tužilac predočio nekoliko izjava kosovskih Albanaca u kojima opisuju torturu kojoj su bili izloženi 1998. i 1999. godine u zgradi SUP u Uroševcu, bivši policajac iz tog grada Radomir Mitić, tvrdio da o tome ne zna ništa... baš kao da je "u nekom drugom svetu živeo"

Radomir Mitić, svjedok odbrane Vlastimira ĐorđevićaRadomir Mitić, svjedok odbrane Vlastimira Đorđevića

Svedočeći u odbranu policijskog generala Vlastimira Đorđevića, bivši načelnik odeljenja policije iz Uroševca Radomir Mitić je tvrdio da su 1998. i 1999. godine u selima u zoni njegovog Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP) bile stacionirane jake snage Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Zbog toga se, tvrdio je, u slučajevima napada policije na ta sela ne može govoriti o zločinu nad civilima, već o obračunu sa "teroristima".

Budući da je tezu o jakim uporištima OVK svedok temeljio na izjavama uhapšenih Albanaca srpskoj policiji, tužilac Stemp/Stamp je danas dokazivao da su te izjave bile iznuđene primenom različitih oblika torture.

Tužilac je predočio izveštaj nevladine organizacije Hjuman rajts voč/Human rights watch iz decembra 1998. godine u kojem se navodi da je pet kosovskih Albanaca preminulo u policijskom pritvoru od posledica prebijanja, od kojih su trojica podlegli povredama u zgradi policije u Uroševcu. Mitić kaže da prvi put čuje takve optužbe i da ga čudi što niko nije prijavio torturu u policiji ako je postojala. Tužilac je potom podsetio na svedočenje bivšeg aktiviste kosovskog Odbora za odbranu ljudskih prava i sloboda Bedrija Hisenija/Hyseni koji je na suđenju Vlastimiru Đorđeviću u maju prošle godine rekao da se Albanci nikada nisu žalili policiji, jer "nisu bili sigurni da će izvući živu glavu" ako se usude da uđu u zgradu SUP u Uroševcu.

U iskazu istražiteljima tužilaštva jedan Albanac sa prezimenom Koka, koji je zajedno sa Mitićem radio kao policajac do kraja februara 1999. godine, je takođe tvrdio da su njegovi sunarodnici bili sistematski i brutalno mučeni u uroševačkoj policiji. Kao počinioce je naveo tadašnje policijske inspektore Dragana Jašovića, Srećka Dogandžića, Dragana Dabića, ali i ovonedeljnog svedoka odbrane Radomira Mitića, koji odgovara da to "nema veze sa vezom" i da mu nije jasno zašto ga je Koka "za kratko vreme zamrzeo, a bili su tako dobri drugari".

Konačno, tužilac je predočio i sadržaj nekih od navodnih izjava pripadnika "takozvane OVK" koji priznaju da su ubijali "lojalne Albance". Svedok nije prihvatio sugestiju da su se takvim formulacijama koristili isključivo srpski policajci i da nijedan pripadnik OVK ne bi govorio da je vojska u kojoj se bori "takozvana". Na pitanje da li ga iznenađuje da su isti ti Albanci u kasnijim izjavama tvrdili da su prebijani drvenim predmetima po golom telu i da su mučeni elektrošokovima, Mitić je odgovorio: "Verujte, ne znam ništa o tome, kao da sam u nekom drugom svetu živeo".

Unakrsno ispitivanje bivšeg policajca iz Uroševca će biti nastavljeno u ponedeljak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 445

"KAK'U SU DUŠU IMALI": Vapaj preživjelog sa stratišta na Branjevu
SUKOB INTERESA: Svađe branilaca i tužakanja optuženih čelnika Herceg Bosne
LAŽNA IZJAVA: Kako Milan Lukić dokazuje svoju nevinost
SAMOUPRAVLJANJE: Jesu li vojnici sami odlučivali hoće li na rat u inostranstvo?