HomeJESU LI ALBANCI GOVORILI JEDNO A MISLILI DUGO?
Svedočeći na suđenju generalu Đorđeviću, bivši kosovski policajac Branko Mladenović tvrdio da su mu kosovski Albanci u proleće 1999. godine listom govorili da beže iz straha od NATO i OVK. Kada je tužilac sugerisao da možda nisu smeli da mu kažu pravi razlog odlaska jer je bio pripadnik policije zbog koje su i napuštali Kosovo, svedok rekao "da se ne slaže sa takvim pitanjem"

Branko Mladenović, svjedok odbrane Vlastimira ĐorđevićaBranko Mladenović, svjedok odbrane Vlastimira Đorđevića

U nastavku iskaza na poziv odbrane policijskog generala Vlastimira Đorđevića, bivši šef policijske stanice u Štimlju Branko Mladenović je priznao da je 1999. godine bilo masovnog iseljavanja stanovništva sa Kosova, ali tvrdi da su i Srbi i Albanci odlazili iz straha od NATO i OVK. Na taj način je pokušao da pobije ključni navod optužnice o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem proterivanja albanskih civila iz pokrajine, na čijem čelu je bio predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević, a jedan od učesnika i optuženi Đorđević.

Mladenović govori albanski jezik i tvrdi da su mu u proleće 1999. godine komšije Albanci listom govorili da sa Kosova odlaze zbog straha od NATO bombardovanja, pritisaka na civile od strane ekstremnih Albanaca i mogućih borbi između OVK i srpskih snaga bezbednosti. Dodaje da su isti strah delili i Srbi pa su zbog toga skoro sve žene i deca iz Štimlja otišli u Srbiju, a da su samo muškarci ostali da čuvaju svoje kuće.

Tužilac Stemp/Stamp je u unakrsnom ispitivanju sugerisao da pomenuti srpski muškarci nisu samo čuvali kuće, nego da su bili mobilisani u Rezervna policijska odeljenja koja su učestvovala u vojno-policijskim akcijama na Kosovu. Mladenović je priznao da je policija naoružala i kontrolisala neke od njih, ali je negirao da su bili korišćeni za bilo šta osim za odbranu sela u kojima su živeli.

Lokalni kosovski Srbi se, inače, u brojnim izjavama preživelih navode kao počinioci najtežih zločina nad Albanskim civilima 1999. godine, a optužba tvrdi da oni nisu bili "slobodni strelci" nego deo vojnih i/ili policijskih jedinica.

Tužilac se, inače, slaže da je glavni razlog za odlazak albanskih civila sa Kosova bio strah, ali dokazuje da se nisu plašili NATO i OVK, već srpskih snaga bezbednosti. Sugerisao je svedoku da albanske komšije zapravo nisu smele da mu kažu pravi razlog svog odlaska jer je bio pripadnik policije zbog koje su i bežali sa Kosova. Mladenović je kratko odgovorio "da se ne slaže sa takvim pitanjem" i dozvolio mogućnost da su albanske izbeglice njemu govorile jedno a kasnije nešto sasvim drugo haškim istražiteljima i predstavnicima međunarodne zajednice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 444

GENERAL I ŽRTVA: Glas preživelog sa srebreničkih stratišta
TEORIJA ZAVJERE: Kako je JNA štitila Izetbegovića od Ganića
PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI: Sukob odbrana šestorke iz Herceg Bosne
NOĆ U LOGORU SUŠICA: Zatočenici su molili boga da svane
ZAŠTITNE MERE: Zašto se svedoci pred Šešeljem osećaju ugroženim