HomeGENERAL ĐORĐEVIĆ I INCIDENT U RAČKU
Bivši šef policijske stanice u Štimlju Branko Mladenović tvrdi da Posebne jedinice policije koje su 15. januara 1999. godine učestvovale u napadu na selo Račak nisu bile pod komandom tadašnjeg pomoćnika ministra policije Vlastimira Đorđevića, iako je on tri dana kasnije naredio istragu o tom incidentu

Branko Mladenović, svjedok odbrane Vlastimira ĐorđevićaBranko Mladenović, svjedok odbrane Vlastimira Đorđevića

Mada se u optužnici za zločine nad albanskim civilima 1999. godine opština Štimlje nigde ne pominje, odbrana policijskog generala Vlastimira Đorđevića se opredelila da na klupu za svedoke izvede bivšeg načelnika policijske stanice tog kosovskog mesta - Branka Mladenovića. Veći deo njegovog današnjeg iskaza odnosio se na događaj u selu Račak od 15. januara 1999. godine, koji se takođe ne pominje u optužnici, ali je opisivan u dokaznom postupku tužioca sa ciljem ukazivanja na obrazac delovanja vojske i policije na Kosovu i primenu prekomerne sile u napadima na sela za koja se sumnjalo da su uporišta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Svedok nije učestvovao u napadu na Račak, ali tvrdi da se radilo o obračunu između "albanskih terorista" i Posebnih jedinica policije (PJP) srpskog MUP. To je, kaže, saznao tokom polučasovnog sastanka sa načelnikom SUP Uroševac i jednog njegovog saradnika, koji takođe nisu učestvovali u borbama.

Mladenović tvrdi da su borbe nastavljene i narednih dana, zbog čega policija nije mogla da izađe na lice mesta i obavi uviđaj, pa je to učinjeno tri dana kasnije, 18. januara, kada je u Štimlje došao general Vlastimir Đorđević i lično naredio istragu. Već tada su, tvrdi, albanska strana i predstavnici Kosovske verifikacione misije OEBS počeli da šire neistinite informacije da je u Račku izvršen masakr nad civilima. Svedok je siguran da se radilo o poginulim borcima jer su, kako je čuo, sve žrtve incidenta u Račku sahranjene "kao vojnici" sa albanskim zastavama na kovčezima i uz prisustvo uniformisanih pripadnika OVK.

Mladenović, dalje, tvrdi da OVK nije mirovala ni na sahrani u Račku i da su njeni pripadnici tom prilikom, 11. februara 1999. godine, kidnapovali više kosovskih Albanaca koji su, iako lojalni građani Srbije, došli da odaju poštu poginulim sunarodnicima. Neki od njih su, kaže, na insistiranje policije a uz posredovanje međunarodnih verifikatora kasnije oslobođeni. Sve te informacije navedene su i u izveštajima policijske stanice u Štimlju, koji su na zahtev odbrane danas uvedeni u dokaze.

Iako je siguran da zločina u Račku nije bilo, Mladenović je za svaki slučaj odricao odgovornost optuženog za delovanje Posebnih jedinica policije. Tvrdi da su one bile pod komandom Štaba MUP za Kosovo na čijem je čelu bio general Sreten Lukić, koji je, opet, bio direktno odgovoran ministru policije Vlajku Stoiljkoviću. Lukić je u predmetu "Kosovske šestorke" prvostepenom presudom zbog zločina nad albanskim civilima osuđen na 22 godine zatvora, a Stoiljković je 2002. godine u Beogradu izvršio samoubistvo.

Branko Mladenović sutra nastavlja svedočenje.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 444

GENERAL I ŽRTVA: Glas preživelog sa srebreničkih stratišta
TEORIJA ZAVJERE: Kako je JNA štitila Izetbegovića od Ganića
PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI: Sukob odbrana šestorke iz Herceg Bosne
NOĆ U LOGORU SUŠICA: Zatočenici su molili boga da svane
ZAŠTITNE MERE: Zašto se svedoci pred Šešeljem osećaju ugroženim