HomeORGIJA NASILJA I PONIŽENJA U POLICIJSKOJ STANICI
Potresno svjedočenje žrtve seksualnog nasilja na suđenju četvorici optuženih za etničko čišćenje Bosanskog Šamca

"Došla sam pred ovaj sud da mi netko kaže šta sam pogrešno napravila", rekla je zaštićena svjedokinja "G" objašnjavajući da joj ni danas - gotovo deset godina nakon događaja - "nije jasno čime je zaslužila" surova zlostavljanja i poniženja kojima je bila izložena krajem aprila 1992. u Bosanskom Šamcu.

Nekoliko dana nakon što su 17. aprila 1992. srpske snage uspostavile punu kontrolu nad gradom, svjedokinja je privedena u policijsku stanicu u Bosanskom Šamcu. Kada je Stevana Todorovića, tadašnjeg šefa policije, pitala zašto je privedena, on joj je odgovorio: "Ti ćeš nam reći ono što ne znamo." Todorović je, inače, bio optužen zajedno sa ostalom četvoricom na optuženičkoj klupi - Blagojem i Milanom Simićem, Simom Zarićem i Miroslavom Tadićem - ali je u međuvremenu priznao krivicu i osuđen je na 10 godina zatvora, a na ovom bi suđenju trebalo da nastupi kao svjedok optužbe.

Svjedokinja "G" - službenica i majka dvoje djece - je nakon takvog Todorovićevog "objašnjenja" uvedena u sobu gdje su je dočekali vojnici koji su govorili ekavski, iz čega je zaključila da su iz Srbije. Prvo su joj poželjeli "Sretan Bajram", a onda joj je Slobodan Miljković, zvani "Lugar", naredio: "Skini se kurvo!" Miljković, komandant "Sivih vukova", paravojne jedinice iz Srbije, bio je takođe optužen za zločine u Bosanskom Šamcu, ali je nakon rata ubijen u nekoj kafanskoj tuči u Kragujevcu. Brojni svjedoci na suđenju "šamačkoj četvorci" opisali su ga kao izuzetno nasilnog i okrutnog u postupanju sa zatvorenicima.

Svjedokinja "G" najprije nije povjerovala da oni zaista žele da se skine pošto je, kako je rekla, nekolicini od tih vojnika mogla da bude majka. No, pošto joj je "Lugar" ponovo naredio da se skida i pošto su joj pijani vojnici psovali "balijsku" i "ustašku majku", svjedokinja je počela polako da svlači odjeću. Kada se skinula, "Lugar" joj je naredio da legne na kancelarijski sto. "Na sreću, imala sam menstruaciju i to me je spasilo od silovanja" - ispričala je svjedokinja pred sudom. Nije je, međutim, spasilo od teškog zlostavljanja i ponižavanja. Psujući je "prljava balinko" vojnici su je natjerali da leži na stolu sa nožem pod grlom, dok su je šibali kožnim kaišem po golom tijelu. Da bi prigušili njen plač i jauke, vojnici su pustili vrlo glasnu muziku sa kasetofona, upućujući sve vrijeme najpogrdnije psovke svojoj žrtvi. "Da imam pet života ne bih više mogla da čujem tako grozne psovke" - rekla je svjedokinja "G". U jednom trenutku je čula da je neko rekao: "Da je malo ohladimo", a onda se jedan od vojnika pomokrio po njoj.

"Nisam mogla shvatiti da mi se tako nešto može dogoditi, da ležim gola na stolu ispred pet muškaraca. Mislim da ti ljudi nisu bili normalni", zaključila je svjedokinja.

Dok su je tukli, svjedokinja je u jednom trenutku na vratima ugledala optuženog Simu Zarića, kojeg je poznavala i, kako je rekla, "poštovala" prije rata. Kada je vidio u kakvom je stanju i šta se s njom dešava, ispričala je svjedokinja, Zarić se okrenuo i otišao, bez riječi. Reagovao je, međutim, izvjesni "Laki", takođe pripadnik paravojske iz Srbije, koji je povikao na vojnike "Šta ste ovo uradili ženi?" a zatim je žrtvi donio odjeću i pomogao joj da se obuće. Na izlasku iz policijske stanice svjedokinja je ponovo srela Zarića koji joj je prijeteći rekao: "Nemoj o ovome nikome ništa da govoriš".

Kasnije je prema naređenju šefa policije Stevana Todorovića, morala svakodnevno dva puta - ujutro i uveče - da se javlja policiji, kao i drugi nesrpski građani Bosanskom Šamca. U dva navrata ponovo je pretučena. Mjesecima je nakon tog događaja pila sedative: "Nakon MUP-a ogadio mi se život i godinama mi se gadilo moje tijelo", ispričala je svjedokinja "G".

Početkom 1994. - nakon što je nekim vojnicima platila 500 DEM – svjedokinja je uspjela da prebjegne u Hrvatsku, a kasnije u Mađarsku. Januara ove godine vratila se u Bosanski Šamac.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 79

HAŠKO TUŽILAŠTVO: Slobodan Milošević optužen za genocid u Bosni i Hercegovini
TRIBUNAL: Makedonska istraga haškog tužilaštva
SUĐENJE ZA MOSTARSKE ZLOČINE: Zatočenici s drvenim puškama na mostarskom Bulevaru
SLUČAJ "SLOBODAN MILOŠEVIĆ": Milošević dobio pravne savetnike
SUĐENJE ZA ZLOČINE U VIŠEGRADU: Kako je Mitar pao sa konja, a konj na Mitra
TRIBUNAL: Nove sudije položile zakletvu