HomeNOVI SUDIJA NA SUĐENJU ZA BOSANSKI ŠAMAC
Nakon što je obznanjeno da sudija Amarjeet Singh iz Singapura napušta Tribunal iz zdravstvenih razloga, suđenje četvorici optuženih za etničko čišćenje Bosanskog Šamca nastavit će se sa novoizabranim sudijom

Četvorica optuženih za etničko čišćenje Bosanskog Šamca suglasili su se danas da se - umjesto singapurskog sudije Amarjeta Singa/Amarjeet Singh, koji iz zdravstvenih razloga napušta tribunal - imenuje novi sudija kako bi se suđenje nastavilo što je moguće prije.

Prema pravilima postupka Haškog tribunala, u slučaju da sudija iz bilo kojeg razloga nije u stanju prisustvovati zasjedanjima vijeća dulji vremenski period, na njegovo mjesto se, u interesu pravde, imenuje drugi sudija. Nakon početka suđenja za takvu je promjenu neophodna suglasnost optuženih, a ukoliko oni na to ne pristanu - suđenje bi, s vijećem u novom sastavu, počelo od početka. Takav je rizik danas izbjegnut budući da su svi optuženi - Blagoje i Milan Simić, Miroslav Tadić i Simo Zarić - dali svoj pristanak da se suđenje nastavi sa novim sudijom kojeg će imenovati predsjednik tribunala. Optuženi su se izjasnili protiv daljih odlaganja, a posebno je izričit Miroslav Tadić koji je ukazao kako "već četiri godine tavori u pritvorskoj jedinici" i kako mu je toga "već dosta". Od te četiri godine, Tadić je 17 mjeseci proveo na privremenoj slobodi u Bosanskom Šamcu, odakle se u Hag vratio 3. septembra prošle godine, nedjelju dana pred početak suđenja.

Pravilo kojim se optuženima omogućava da se izjasne o smjeni sudija je do sada primijenjeno dva puta: na suđenjima generalu Tihomiru Blaškiću i Goranu Jelisiću, u oba slučaja zbog bolesti Egipatskog suidije Fuad Riad/Fuada Riada. General Blaškić se složio da se suđenje nastavi sa drugim sudijom, dok je Jelisić insistirao da suđenje pričeka do Riadovog oporavka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 95

SUĐENJE GENERALU GALIĆU: Nova svjedočenja o masakru na Markalama
TRIBUNAL: Da li honorari branitelja stižu do džepova optuženih
SUĐENJE "TUTI" I "ŠTELI": Dokazni postupak odbrane na suđenju za mostarske zločine
DOKUMENT "SREBRENICA – GENOCID KOJI NIJE SPREČEN": Avet Srebrenice nastavlja da progoni Holanđane