HomePRINUDNI RAD ILI RADNA OBAVEZA
Svedočenja o prinudnom radu, pljačkanju bošnjačkih i hrvatskih kuća i rušenju džamije i katoličke crkve na suđenju četvori optuženih za etničko čišćenje Bosanskog Šamca

Posle tronedeljnog prekida zbog bolesti sudije nastavljeno je suđenje Blagoju Simiću, Milanu Simiću, Miroslavu Tadiću i Simi Zariću, optuženim za etničko čišćenje Bosanskog Šamca. Sudiju Singa/Singh iz Egipta, koji je iz zdravstvenih razloga napustio Tribunal, zamenio je "dopunski" (ad litem) sudija Lindol/Lindholm iz Finske.

Ovonedeljni svedok Nusret Hadžijusufović je pre rata radio u fabrici Meboš kao tokar. Posle uspostavljanja srpske vlasti u Bosanskom Šamcu 17. aprila 1992. kao i mnogi drugi Bošnjaci i Hrvati, svedok je određen za prinudni rad ili - kako to odbrana kvalifikuje - "radnu obavezu." U strahu da će ga poslati u logor, morao je svakog jutra da se javlja ispred Doma penzionera kako bi dobio zaduženja. Radne liste je prema rečima svedoka sastavljao jedan od optuženih - Miroslav Tadić.

Obaveze su bile različite, od kopanja rovova i pokrivanja bunkera na prvoj borbenoj liniji, poljskih radova, do iznošenja nameštaja, bele tehnike, poljoprivrednih masina i drugih predmeta iz kuća proteranih Bošnjaka i Muslimana iz okolnih sela. Prema rečima svedoka "napuštena sela su izgledala jadno, stanovnici odvedeni u logore ili razmenjeni, a psi ispred kuća su gledali na ulicu i iščekivali da se gospodari vrate". Svako ko se suprotstavio pljački je bio odveden i niko ga više nikada nije video.

Jedno od zaduženja u leto 1992. godine je bilo i raščišćavanje ruševina minirane džamije u Bosanskom Šamcu i popravke oko 40 kuca koje je eksplozija oštetila. Od stare džamije je ostala samo prazna poljana. Katolička crkva je rušena pažljivo, nekoliko dana, bagerima i čeličnom kuglom, kako pri padu ne bi oštetila obližnju pravoslavnu crkvu.

Nusret Hadijusufović je razmenjen krajem januara 1993. godine. Njegova porodica, kako je rekao, je jedna od prvih koje su se naselile u Bosanskom Šamcu, ali danas tamo više nema Hadžijusufovića. Kao ni mnogih drugih prognanih, razmenjenih ili ubijenih Bošnjaka i Hrvata.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 98

SVEDOČENJE VETONA SUROIJA: Šta je Milošević znao i o čemu je odlučivao?
SUĐENJE ZA GENOCID U PRIJEDORU: Počelo suđenje dr Milomiru Stakiću
SUĐENJE "TUTI" I "ŠTELI": Ko je rušio mostarske spomenike kulture
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: Masakr u redu za vodu u sarajevskom naselju Dobrinja
SLUČAJ BRĐANIN-TALIĆ: Teror banjalučkog "crvenog kombija"
SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: Da li je jugoslovenski oficir odao vojne tajne neprijatelju?