HomeHAPSIO JE KO JE KOGA STIGAO
Nastavak svedočenja Stevana Todorovića, bivšeg šefa policije u Bosanskom Šamcu, na suđenju Blagoju Simiću, Miroslavu Tadiću i Simi Zariću, s kojima je zajedno bio optužen za etničko čišćenje i druge zločine u Šamcu i Odžaku

Na suđenju trojici optuženih za etničko čišćenje Bosanskog Šamca danas je nastavljeno svedočenje Stevana Todorovića, bivšeg šefa policije u "Srpskoj opštini Šamac". Todorović je bio optužen zajedno sa njima, ali je priznao krivicu za zločin protiv čovečnosti - kako se kvalifikuje progon na verskim, rasnim i nacionalnim osnovama - i osuđen je na 10 godina zatvora. U sudnicu se vratio juče, kao svedok optužbe.

Posle višesatnog svedočenja o pripremama za preuzimanje vlasti u Bosanskom Šamcu i zauzimanju grada od strane XVII taktičke grupe JNA u čijem su sastavu bili i paravojna formacija "Sivi vukovi" i četiri lokalna odreda koje je organizovala Srpska Demokratska Stranka, Todorović je danas govorio o hapšenjima i zatvaranju Bošnjaka i Hrvata u Šamcu.

U prvih nekoliko dana od zauzimanja grada 17. aprila 1992., svedočio je Todorović, u Šamcu i okolini su hapsili vojska, policija, paravojne formacije, pa čak i lokalni Srbi, civili, koji su dovodili svoje komšije Bošnjake i Hrvate u SUP i tvrdili da imaju oružje. Potpukovnik Stevan Nikolić, komandant XVII taktičke grupe JNA, je jednom prilikom poslao pun autobus Muslimana i Hrvata iz Orašja sa naređenjem da budu pritvoreni u zgradi Teritorijalne odbrane i bez objašnjenja zašto su uhapšeni i šta će se dalje sa njima događati.

Broj zatvorenika je stalno rastao i posle prvog dana u zatvoru SUP više nije bilo mesta, pa su novi uhapšeni smeštani u zgradu Teritorijalne odbrane a zatim i u Osnovnu školu. Zatvorenike su ispitivali u kancelarijama inspektora u zgradi SUP. U to vreme optuženi Simo Zarić je postavljen na dužnost načelnika "Službe nacionalne bezbednosti". Prema Todoroviću, Zarić se "ponašao kao šef" i "sve je radio na svoju ruku". Redovno je usmeno obaveštavao Krizni štab o bezbednosnoj situaciji u gradu, novim lokacijama zatvora i broju zatvorenika.

Zatvorenike su čuvali policija i vojska ali su pripadnici paravojnih formacija ulazili u zatvore i mučili i ubijali zatvorenike. Svedok je govorio o nekoliko incidenata u kojima je vođa "Sivih vukova", Slobodan Miljković "Lugar" ubio više zatvorenika u zatvoru u Crkvinama. Tela je vojska zakopala u zajedničku grobnicu i o tome obavestila Krizni štab. "Lugar" je takođe bio na "Šamačkoj optužnici", ali je ubijen u jednoj kafanskoj tuči u Kragujevcu.

Krizni štab je obaveštavan i o drugim ubistvima i mučenjima ali niko nikada nije sproveo istragu ili uhapsio počinioce. Na pitanje tužioca da li je on pre nekoliko meseci sa haškim istražiteljima obišao lokacije na kojima bi mogle da se nalaze masovne grobnice Stevan Todorović je tražio da se sednica zatvori za javnost uz obrazloženje da su te stvari "ozbiljne", da je to "teško pitanje" i da su mu upućene "ozbiljne pretnje."

Takozvani "vredni zatvorenici" su služili za razmenu za uhapšene Srbe. Svedok je govorio o dva slučaja u kojima su ljudi bili zatvoreni kako bi mogli da budu razmenjeni. Izet Izetbegović, bliski rođak Alije Izetbegovića, je na zahtev pukovnika Ratnog vazduhoplovstva Jeremića razmenjen za pitomce Vazduhoplovne akademije u Rajlovcu koje je držala Armija BiH. Drugi "vredan zatvorenik", katolički sveštenik Jozo Puškarić, koji je kao i Izetbegović bio optužen za "oružanu pobunu", je zapravo uhapšen zato da bi bio razmenjen za Srbe iz Odžaka ili nekog oficira. U međuvremenu ga je Simo Zarić vodio da razgovara sa Hrvatima iz Odžaka kako bi pustili zatvorene Srbe. Razmene je organizovao optuženi Miroslav Tadić ali je i optuženi Simo Zarić ispitivao i razmenjivao zatvorenike.

Svedočenje Stevana Todorovića će se nastaviti do kraja sledeće nedelje.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 106

SLUČAJ RAČAK: MASAKR ILI SUKOB?: Peti susret Slobodana Miloševića sa Viljemom Vokerom
SILOVANJE - ZLOČIN PROTIV ČOVEČNOSTI: Potvrđena presuda za seksualno nasilje u Foči
PRETNJE ŠAMAČKOM "INSAJDERU": Svedočenje Stevana Todorovića zatvoreno za javnost
IVIĆ PAŠALIĆ U HAGU: Tuđman - predsjednik bez ovlašćenja
ŠLJIVOVICA ILI KRUŠKOVAČA?: "Drenički model" rešavanja kosovskog problema