HomeVLADIMIROV: MUDAR POSTUPAK TRIBUNALA
Ugledni holandski advokat Mihail Vladimirov, branilac optuženog na prvom suđenju pred Tribunalom i "prijatelj suda" u predmetu Slobodana Miloševića, smatra da je Tribunal postupio mudro što prvog dana nije ušao u "rat" sa optuženim zbog pitanja koje i nije toliko važno, budući da se radi o uvodnoj reči a ne o stvarnom suđenju

Michail WladimiroffMichail Wladimiroff

Mada priznaje da je "pomalo iznenađen lakoćom" kojom su sudije vodile i zaključile današnju raspravu u predmetu Radovana Karadžića, ugledni holandski advokat Mihail Vladimirov/Michail Wladimiroff smatra njihov postupak "mudrim".

"Mislim da se Tribunal mudro zapitao zašto da već prvog dana započinje rat zbog pitanja koje nije toliko važno" – izjavio nam je Vladimirov nakon rasprave. Uvodna reč, nastavio je, "nije pravo suđenje, pa zašto ne bi pokušali da ubede optuženog da se kasnije aktivno uključi. Jer on je, ipak, rekao da ne želi da blokira postupak i da hoće da učestvuje u njemu. Zašto mu, onda, ne pružiti ruku koju bi on mogao prihvatiti, možda ne danas ali već sledeće nedelje. Počeli su lagano, što je, mislim, bilo mudro učiniti".

Po Vladimirovu, ne radi o pitanju prestiža u kojem postoje pobednici i gubitnici, jer bi u tom slučaju "ljudi mogli reči da je Tribunal danas izgubio". Radi se, međutim, o traženju rešenja za neugodnu situaciju u kojoj se Tribunal našao zahvaljujući delom i nekim svojim prethodnim odlukama u slučajevima optuženih koji su se sami branili, a u prvom redu u slučaju Vojislava Šešelja.

"Ako pogledate sudsku praksu Tribunala, nema nikakve sumnje da su njihove ruke vezane i da nisu mogli da učine ništa drugo od onog što su učinili danas" – kaže Vladimirov koji je 1996. godine bio branilac Duška Tadića na prvom suđenju pred Tribunalom a 2002. i 2003. godine "prijatelj suda" u predmetu Slobodana Miloševića. U skladu sa odlukama Žalbenog veća u slučaju Šešelj - pre nego što primene mere protiv optuženih koji vrše "suštinsku i upornu opstrukciju postupka" - sudije su obavezne da traže objašnjenja, upućuju jasna upozorenja i s njim pregovaraju, što je po Vladimirovu "totalno gubljenje vremena".

Vladimirov veruje da će u narednoj sedmici ili dve, pre početka stvarnog suđenja i izvođenja dokaza, sudije naći rešenje problema u koji ih je dovela dosadašnja sudska praksa. Holandski advokat podseća da postoji "pravo ali ne i obaveza da se prisustvuje suđenju", te da se optuženom koji ne želi da koristi to pravo može jednostavno poručiti: "Pa, prikane, to je tvoj problem".

Isto, po Vladimirovu, važi i za optuženog koji se sam zastupa. "On je odabrao da se sam brani i ako stoji iza svog izbora mora da snosi posledice koje taj izbor nosi".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 429

BOJKOT: Sudska premijera bez glavnog lika
"NAORUŽANI NAROD": Da li je u Herceg Bosni uopšte bilo civila?
GROBNICA NA KRAJU GRADA: Gdje su sahranjene žrtve terora u Brčkom