HomeSERGE BRAMMERTZ: NEĆE BITI "SIGURNIH KUĆA" ZA KARADŽIĆA I MLADIĆA


EKSKLUZIVNI INTERVJU

U prvom intervjuu nakon preuzimanja dužnosti glavnog tužioca Haškog tribunala, Serž Bramerc govori o prioritetima svog tužilačkog mandata, problemu preostalih begunaca na čelu sa Karadžićem i Mladićem, očekivanjima da će se nastaviti evropska politika uslovljavanja i pritiska na zemlje u regionu, kao i o očekivanjima od svojih predstojećih poseta Zagrebu, Sarajevu i Beogradu

Serge Brammertz, glavni tužioc TribunalaSerge Brammertz, glavni tužioc Tribunala

Posle Ričarda Goldstona/Richard Goldstone iz Južne Afrike, Luiz Arbur/Louise Arbour iz Kanade i Karle/Carle del Ponte iz Švajcarske, Međunarodni krivični sud sa bivšu Jugoslaviju je dobio četvrtog – i po svemu sudeći poslednjeg – glavnog tužioca, Serža Bramerca/Serge Brammertz iz Belgije.

Bivši federalni tužilac Belgije i profesor prava na Univerzitetu u Liježu/Liege je prvi put došao u Hag u novembru 2003. godine, kada je preuzeo dužnost zamenika glavnog tužioca stalnog Međunarodnog krivičnog suda i pokrenuo njegove prve istrage u Ugandi i Demokratskoj Republici Kongo. U januaru 2006. godine tadašnji generalni sekretar UN Kofi Anan/Annan imenovao je Bramerca za šefa Međunarodne istražne komisije, kojoj je povereno da istraži ubistvo bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja. Sa tog položaja Bramerc se vratio u Hag da bi 1. januara ove godine preuzeo dužnost glavnog tužioca Tribunala.

U intervjuu za emisiju "Tribunal" agencije SENSE - prvom koji je dao nakon stupanja na dužnost – Bramerc navodi prioritete svog četvorogodišnjeg mandata glavnog tužioca.

"Prvi prioritet je nastavak tekućih aktivnosti. Kao što znate, u toku su postupci protiv 50 optuženih, u različitim fazama: predraspravnoj, raspravnoj ili žalbenoj. Drugi prioritet je, naravno, hapšenje preostalih begunaca, za šta tražimo podršku međunarodne zajednice. Teško mi je i da zamislim da bi Tribunal jednog dana mogao zatvoriti vrata a da te osobe ne budu privedene pravdi. Sledeći prioritet je saradnja sa tužiocima u regionu. Što smo bliži zaključenju našeg mandata, to je važnije da obezbedimo da naše kolege - tužioci za ratne zločine u regionu - mogu da nastave sa krivičnim gonjenjem odgovornih. Želim, zato, da pružim podršku kolegama koje obavljaju težak posao u ne tako mirnoj političkoj klimi."

Hapšenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića je bilo visoko na listama prioriteta svih Bramercovih prethodnika, ali su rezultati, uprkos tome, izostali. Bramerc, barem za sada, ne namerava da menja dosadašnji pristup tužilaštva problemu begunaca.

"Radiću isto što su radili i moji prethodnici, što znači da ću učiniti sve što je u mojoj moći da obezbedim hapšenje tih osoba. No, kao što znate, to u mnogome zavisi od saradnje zemalja u regionu i država članica međunarodne zajednice. Bude li trebalo, svaki dan ću podsećati međunarodnu zajednicu da ima obavezu da nas podrži u ovim nastojanjima i da bez privođenja pravdi preostalih begunaca neće biti dugoročne stabilnosti u regionu."

Novi glavni tužilac ne želi da nagađa kako će se stvari razvijati ukoliko Karadžić, Mladić i ostali begunci ne budu privedeni pravdi pre nego što Tribunal zaključi svoj mandat.

"Mislim da svu energiju moramo da usmerimo na to da preostali begunci budu uhapšeni u što skorijoj budućnosti, a ne da je rasipamo u razmatranjima budućih mehanizama za slučaj da oni ostanu na slobodi. S tim u vezi, mislim da naša poruka mora da bude veoma, veoma jasna, da nikada neće biti 'sigurnih kuća' i nekažnjivosti za preostale begunce. Mora postojati mehanizam po kojem će međunarodni nalozi za hapšenje ostati na snazi, kao i mehanizam koji će osigurati da im bude suđeno kad god bili uhapšeni. Svima mora da bude jasno da to što će Tribunal jednog dana biti zatvoren, neće staviti tačku na potragu za preostalim beguncima, posebno za Mladićem i Karadžićem."

Nakon posete Briselu i razgovora sa viksokim predstavnikom Solanom i komesarom Renom/Rehn, Bramerc je uveren u punu podršku EU Haškom tribunalu. Poput njegove prethodnice, pridaje veliki značaj evropskoj politici uslovljavanja i pritiska na zemlje u regionu.

"Od zemalja EU, evropskih institucija i drugih država tražimo da upotrebe sva pravna sredstva kako bi izvršili pritisak na one koji mogu da pomognu u hapšenju begunaca. To je snažna poruka koju šaljemo svima. Što se politike uslovljavanja tiče, ona je do sada bila izuzetno uspešna u obezbeđivanju hapšenju begunaca."

Krajem februara i početkom marta ove godine Serž Bremec planira svoje prve posete Zagrebu, Sarajevu i Beogradu.

"Radujem se poseti regionu i uspostavljanju kontakata i odnosa poverenja sa kolegama iz pravosuđa i na političkom nivou. Poštujem svakog sagovornika zbog onoga što jeste i šta predstavlja, ali biću veoma istrajan na nužnosti i obavezi saradnje, kako bismo nastavili da ispunjavamo naš mandat. Mislim da je u interesu država regiona, u interesu Evrope, u interesu međunarodne zajednice da Tribunal ispuni svoj mandat na najbolji mogući način. A kao što sam već više puta pomenuo, hapšenje preostalih begunaca je jedan od ključnih elemanata u tom poslu, za koji zajednički snosimo odgovornost." (kraj)

Kompletan intervju sa novim glavnim tužiocem biće emitovan u 354. emisiji "TV Tribunala" koja se može videti i na internetu: www.sense-agency.com.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 355

USPOMENE SA KOSOVA: Foto-album izviđača "Šišarke"
TAČKA MANJE: Delić oslobođen optužbe za silovanja
VLAST ILI POČAST: Gospodski maniri, autoritet i prestiž četničkog vojvode
PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI: Kako se brani ministar Boškoski