HomeREAKCIJE NA PRESUDE BEZ UTICAJA NA SUDIJU ORIJA
Holandski sudija Alfons Ori u intervjuu za 499. emisiju TV Tribunal agencije SENSE govori o svojoj pravničkoj karijeri, iskustvu branioca i sudije u Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju i muzici kao svojoj drugoj najvećoj strasti. Uoči emisije koja će na televizijama u regionu večeras biti emitovana prenosimo kakav je stav holandskog sudije prema reakcijama na presude u čijem je donošenju učestvovao

Alphons Orie, sudija TribunalaAlphons Orie, sudija Tribunala

Holandski sudija Alfons Ori/Alphons Orie je do sada devet puta predsedavao ili bio član Pretresnih veća koja su izricala presude optuženima za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije. Neke od tih presuda, poput one koja je nedavno izrečena hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, bile su praćene žestokim reakcijama u javnosti, pa i u političkim i vladajućim krugovima zemalja iz kojih su optuženi.

U intervjuu za 499. emisiju TV Tribunal agencije SENSE, holandski sudija kaže da je "naravno svestan tih reakcija", pošto prati medije i "zna kako ljudi reaguju na presude: jedni su zadovoljni a drugi nezadovoljni ishodom". Naglašava, međutim, da te reakcije dolaze "nakon izrečene presude, kada je njegov posao zapravo okončan". U trenutku kada je Veće već donelo svoje zaključke samo sudije Žalbenog veća su pozvane da te zaključke ocenjuju. "Oni nekada ocene da smo bili u pravu ali nekada i da nismo. Reakcije više na mene nemaju uticaja jer ja više ne odlučujem u predmetu", kaže sudija Ori.

Druga opaska sudije Orija, koji je najveći deo karijere radio u oblasti krivičnog prava, odnosi se na žrtve. Njihovo nezadovoljstvo je, kaže, prisutno i povodom oslobađajućih presuda, jer ih smatraju nepravednim, i povodom osuđujućih za koje ocene da nisu dovoljno oštre, odnosno da izrečene kazne nisu dovoljno visoke. S druge strane, optuženi imaju suprotan pristup i smatraju da ih je trebalo osloboditi. No, isto je i u nacionalnim pravosuđima, smatra holandski sudija koji je bio učesnik u prvom tribunalovom suđenju 1996. godine ali ne kao sudija već kao branilac u timu odbrane Duška Tadića, osuđenog za zločine u prijedorskim logorima Omarska i Keraterm.

U odnosu na presude nacionalnih sudova, reakcije na tribunalove presude su, smatra sudija Ori, najčešće predimenzionirane. Vlade, dodaje, uglavnom ne reaguju burno na sudske presude, mada se i to ponekad dešava. Čak i u Holandiji, političari ponekad sebi dozvoljavaju da komentarišu odluke sudova, ukazuje holandski sudija uz upozorenje da bi političari u tome morali da budu oprezni. "Ja to ne mogu da promenim i to je tako kako je i tako je oduvek bilo u krivičnom pravu", zaključuje sudija Alfons Ori.

Intervju sa sudijom Alfonsom Orijem možete videti na internet stranici agencije SENSE.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 500

PRVO POJAVLJIVANJE: Mladić odložio izjašnjavanje o "monstruoznim optužbama"
JUBILEJ: Naših prvih 500 emisija Tribunala