Home"PINOČEOV PRESEDAN" NE VAŽI ZA TRIBUNAL
Odbijen zahtev odbrane Anta Furundžije za diskvalifikaciju sudije Mumba

Biro haškog Tribunala odbio je zahteve odbrane Anta Furundžije za diskvalifikovanje sudije Florens (Florence) Mumba, ukidanje presude i zakazivanje novog suđenja. Sve ove zahteve je petočlani Biro - koji su u ovom slučaju sačinjavali predsednica Tribunala McDonald, te sudije Žorda (Jorda), Rodrigez (Rodrigues), Hant (Hunt) i Benuna (Bennouna) - odbio ne ulazeći u suštinu spora, proglašavajući se nenadležnim za rešavanje o takvom zahtevu odbrane.

Anto Furundžija, bivši zapovednik "Džokera" - specijalne jedinice HVO koja je tokom rata delovala u Centralnoj Bosni - je, podsetimo, osuđen na 10 godina zatvora zbog saučesništva u mučenju i pomaganja pri silovanju. Njegov branilac, mladi čikaški advokat Luka Mišetić je, najpre, uložio žalbu na takvu presudu, a zatim je početkom februara ove godine podneo i zahtev za diskvalifikovanje sudije Florens Mumba, iz Zambije, koja je predsedavala Pretresnim većem u slučaju Furundžija.

Kao razloge, Mišetić je naveo da je sudija Mumba imala "lični interes" u pravnom slučaju koji je pred njenim Većem razmatran, kao i da je bila "u vezi sa ličnostima i entitetima" koji su mogli da utiču na njenu nepristrasnost. Mišetić je, naime, ustanovio da je sudija Mumba svojevremeno sedala u Komisiji UN za status žena, te da je ta Komisija oštro osudila silovanja tokom rata u bivšoj Jugoslaviji i zahtevala da se njihovim počiniocima sudi za ratne zločine. Drugo Mišetićevo otkriće je bilo da je sudija Mumba - tokom članstva u pomenutoj Komisiji UN - stupala u vezu sa predstavnicama drugih ženskih međunarodnih organizacija, koje su se takođe zalagale da se silovanje definiše kao ratni zločin, te da su neke od tih organizacija pozvane da se - u svojstvu "amicus curiae", tj. prijatelja suda - pismenim podnescima uključe u suđenje Furundžiji. A te "veze" su, tvrdi Mišetić, mogle da utiču na njenu sudijsku nepristrasnost.

Zahtevajući od sudijskog kolegijuma da zbog "ličnih interesa" i "ženskih veza" diskvalifikuje sudiju Mumba, Furundžijin branilac se pozvao na presedan uspostavljen u "slučaju Pinoče" (Pinochet). Britanski Dom Lordova je, naime, poništio odluku kojom se omogućavalo izručenje bivšeg čileanskog diktatora Španiji, zato što se utvrdilo da je jedan od petorice sudija koji su tu odluku doneli - Lord Hofman (Hoffmann) - imao veze sa "Amnesti internešenel", organizacijom čiji je jasno deklarisani interes da se Pinočeu sudi zbog kršenja ljudskih prava.

Sve ove Mišetićeve zahteve i argumente Biro Tribunala je primio k znanju, ali ih je odbacio zato što se, prema članu 15(B) Pravila postupka na koji se odbrana pozvala, zahtev za diskvalifikovanje sudije može podneti tokom trajanja suđenja i pre saopštavanja presude, a ne i nakon toga. Budući da je na presudu uložena žalba - na Žalbenom je veću, a ne Birou Tribunala - da razmotri i odluči da li je Furundžija imao fer, tj. pošteno, suđenje - zaključuje se u odluci Biroa koja je danas objavljena u sedištu Tribunala u Hagu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm