HomeODBAČENA ŽALBA ANTE FURUNDŽIJE
Žalbeno vijeće jednoglasno odbacilo sve osnove Furundžijine žalbe te potvrdilo prvostepenu presudu i kaznu od 10 godina zatvora

Žalbeno vijeće Haškog tribunala danas je jednoglasno odbacilo sve osnove žalbe Ante Furundžije (31), istodobno potvrđujući prvostepenu presudu i kaznu od deset godina zatvora.

Bivši zapovjednik "Jokera", specijalne jedinice Vojne policije HVO, u prvostepenoj je presudi bio proglašen krivim po obje točke haške optužnice - za suučesništvo u mučenju i pomaganje u silovanju jedne bošnjačke žene. To je silovanje 1993. izvršio jedan pripadnik "Jokera" u sjedištu te jedinice kraj Viteza, a Furundžija je, kako je utvrđeno, u isto vrijeme ispitivao žrtvu i nije ništa učinio da, kao naređena osoba, spriječi njeno zlostavljanje.

Nakon donošenja prvostepene presude u prosincu/decembru 1998, obrana je uložila žalbu na temelju šest osnova. Obrana je smatrala da je optuženom uskraćeno pravo na pošteno suđenje i da su dokazi na kojima se zasnivala presuda bili nedostatni. Žalbeno je vijeće, međutim, zaključilo da Furundžiji nije uskraćeno pošteno suđenje te da prvostepeno vijeće nije počinilo nikakve činjenične niti pravne greške u procjeni dokaza tokom suđenja.

Zbog prijašnjeg angažmana predsjedavajuće sutkinje prvostepenog vijeća Florence Mumbe u UN Komisiji za status žena, obrana je smatra da je sutkinja bila pristrana u donošenju presude vezane za silovanje. No Žalbeno vijeće smatra da nema ni subjektivnih ni objektivnih pokazatelja njezine navodne pristranosti. Na primjedbu obrane da se tužitelj tokom suđenja nije smio oslanjati na dokaze koje prethodno nije naveo u optužnici, suci žalbenog vijeća odgovaraju da je to dopušteno. Konačno, obrana je smatrala da je izrečena kazna od 10 godina zatvora bile prestroga i neuobičajena" za zločin kvalificiran kao kršenje ratnog prava i običaja. No Žalbeno vijeće tu kaznu ne smatra pretjeranom i ocjenjuje da je ona u skladu s odredbama Statuta i Pravilnika Tribunala.

Zamoljen da prokomentira ovakvo kompletno odbacivanje svih osnova žalbe obrane, Furundžijin branitelj Luka Mišetić kratko je odgovorio da je "razočaran" i da "nema komentara."

U ime optužbe, zamjenik glavne tužiteljice Graham Blewitt/Grejem Bluit izrazio je zadovoljstvo presudom Žalbenog vijeća, kojom je potvrđeno stajalište prvostepenog vijeća, kao i stajalište tužitelja da se silovanje može kvalificirati kao mučenje i povreda dostojanstva osobe, te da se zapovjednici moraju smatrati odgovornima ako njihovi podčinjeni počine takav zločin.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 21

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Završen dokazni postupak optužbe protiv generala Krstića
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Svjedoci obrane tvrde da Kunarac nije bio u Foči u vrijeme silovanja
TRIBUNAL: Uskoro odluka o legalnosti hapšenja Stevana Todorovića
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Prvi svjedoci obrane Marija Čerkeza