HomeŽALBA NA PRESUDU FURUNDŽIJI
Obrana Anta Furundžije prezentirala žalbu na presudu i kaznu od 10 godina zatvora za suučesništvo u mučenju i pomaganje u silovanju

Obrana Anta Furundžije danas je pred petočlanim Žalbenim vijećem Haškog tribunala prezentirala šest osnova svoje žalbe na presudu i kaznu od 10 godina zatvora. Prvostepeno vijeće je u prosincu/decembru 1998. godine proglasilo Furundžiju krivim za suučesništvo u mučenju i pomaganje u silovanju - što je pravno kvalificirano kao kršenje ratnog prava i običaja.

U optužnici se navodi da je Furundžija (30), kao zapovjednik specijalne jedinice Vojne policije HVO "Jokeri"/Džokeri u svibnju/maju 1993. godine ispitivao jednu Bošnjakinju u prostorijama svoje jedinice. Za vrijeme ispitivanja, jedan pripadnik njegove jedinice je prelazio nožem po tijelu žrtve i prijetio joj. Optužnica dalje navodi da je u jednoj drugoj prostoriji, Furundžija nastavio ispitivati žrtvu dok je bila udarana i da je ostao u toj prostoriji dok je silovana, a nije spriječio svog podčinjenog u tim napadima.

Obrana je danas prezentirala svoje prigovore na presudu. Branitelj Luka Mišetić tvrdi da je uoči postupka obrana bila krivo informirana o detaljima optužbi te da je stoga Furundžiji uskraćeno pošteno suđenje. U pogledu krivnje za suučesništvo u mučenju, obrana smatra da tužitelj nije izvan razumne sumnje dokazao da je Furundžija djelovao u dogovoru s osobom koja je mučila žrtvu. Također se osporava zaključak da je Furundžija svojim prisustvom pomagao u silovanju jer, kako ističe obrana, jedan je svjedok rekao da je Furundžija stajao izvan prostorije gdje je počinjen taj zločin.

Mišetić, uz ostalo, smatra da sutkinja prvostepenog vijeća Florence Mumba/Florens treba biti diskvalificirana. Ona je bila članica Komisije UN o statusu žena koja se, među ostalim, bavila zločinima silovanja u bivšoj Jugoslaviji, što je utjecalo, tvrdi obrana, na njenu nepristranost. Konačno, Mišetić je ocijenio da kazna je od 10 godina zatvora "okrutna i neuobičajena" za suučesništvo u mučenju i pomaganje u silovanju.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm