HomeGRAHAM BLEWITT O PRESUDI FURUNDŽIJI
Potvrđena je definicija silovanja kao ratnog zločina i odgovornost zapovjednika da takav zločin spriječi

Suđenje Anti Furundžiji "prvi je slučaj pred Haškim tribunalom koji se bavio isključivo silovanjem počinjenim u ratu" i prvi je slučaj u kojemu je "utvrđeno da silovanje može predstavljati mučenje i povredu dostojanstva osobe kao ratne zločine", rekao je danas zamjenik glavne tužiteljice Graham Blewitt/Grejem Bluit.

Komentirajući odbacivanje Furundžijine žalbe, Blewitt je izrazio zadovoljstvo što je Žalbeno vijeće potvrdilo gore navedene zaključke prvostepenog vijeća koje Blewitt ocjenjuje "važnima za Tribunal i za razvoj međunarodnog kaznenog prava."

Furundžija nije osobno počinio silovanje, ali je bio prisutan i pomagao je onom tko je to počinio. Blewitt podsjeća da je upravo to "važan element u ovom predmetu". "Time se pokazuje da ljudi koji imaju nadređeni položaj i koji imaju odgovornost da kontroliraju ponašanje svojih vojnika – moraju osigurati da njihovi podređeni poštuju odredbe međunarodnog humanitarnog prava. A ako se one ne poštuju - bit će odgovorne osobe na zapovjednim položajima", pojašnjava tužitelj.

Pred Haškim tribunalom sada je u toku drugo suđenje koje se bavi isključivo zločinom silovanja u ratu. To je postupak protiv trojice bivših pripadnika Vojske Bosanskih Srba koji su optuženi za silovanja zarobljenih bošnjačkih žena u Foči. Jedan od optuženih, Dragoljub Kunarac, optužen je za osobno sudjelovanje u silovanjima, ali i kao zapovjednik koji nije spriječio svoje podčinjene u tom zločinu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 21

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Završen dokazni postupak optužbe protiv generala Krstića
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Svjedoci obrane tvrde da Kunarac nije bio u Foči u vrijeme silovanja
TRIBUNAL: Uskoro odluka o legalnosti hapšenja Stevana Todorovića
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Prvi svjedoci obrane Marija Čerkeza