HomeVESELIN ŠLJIVANČANIN TRAŽI REVIZIJU PRESUDE?
Branioci Veselina Šljivančanina, najavili da će "najverovatnije" podneti zahtev za reviziju presude Žalbenog veća kojom je bivši načelnik bezbednosti Gardijske brigade bivše JNA proglašen krivim za pomaganje i podržavanje ubistva na Ovčari i osuđen na 17 godina zatvora

Novak Lukić, branioc Veselina ŠljivančaninaNovak Lukić, branioc Veselina Šljivančanina

Branioci Novak Lukić i Stefan Burgon/Stephan Bourgon su najavili da će"najverovatnije" podneti zahtev za preispitivanje presude Žalbenog veća kojom je Veselin Šljivančanin, bivši načelnik bezbednosti Gardijske brigade bivše JNA, osuđen na 17 godina zatvora za pomaganje i podržavanje ubistva oko 200 zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara, 20. novembra 1991. godine. Istom presudom, koja je doneta većinom glasova petočlanog Žalbenog veća, potvrđena je kazna od 20 godina zatvora za Mileta Mrkšića, komandanta Gardijske brigade.

Prema Pravilima o postupku i dokazima, odbrana ili tužilac mogu podneti zahtev za preispitivanje presude "u slučaju da se otkrije nova činjenica koja nije bila poznata u vreme postupka pred pretresnim ili žalbenim većem i koja ni uz dužnu revnost nije mogla da bude otkrivena". O zahtevu koji se podnosi u roku od godinu dana od izricanja žalbene presude odlučuje isti sastav veća koje je presudu i donelo.

Branioci su na konferenciji za novinare ukazali da su, "od izricanja Žalbene presude primili brojne telefonske pozive u kojima su im ponuđene informacije nepoznate i nedostupne do danas". Naveli su da te informacije pokazuju da Veselin Šljivančanin "nije bio upoznat sa naređenjem Mileta Mrkšića da povuče vojnu policiju iz hangara na Ovčari".

U žalbenoj presudi od 5. maja ove godine se navodi da je Pretresno veće pogrešilo kada je zaključilo da je Šljivančaninova obaveza da štiti ratne zarobljenike prestala u trenutku kada je Mrkšić izdao naređenje za povlačenje vojne policije sa Ovčare. Šljivančanin je, po oceni sudija, "morao da zna da će pripadnici lokalne Teritorijalne odbrane i paravojnih jedinica najverovatnije ubiti ratne zarobljenike i da će njegov propust da deluje pomoći u počinjenju tog zločina".

Pozivajući se na Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima u kojem se navodi da "svako lice proglašeno krivim za počinjeno krivično delo ima pravo da zatraži preispitivanje odluku o krivici i presudi od strane višeg suda", branioci su ukazali da Šljivančanin nije imao mogućnost da se žali na osuđujuću presudu koja mu je izrečena u žalbenom postupku. Zbog toga će, naveli su, "istražiti sve moguće opcije kako bi obezbedili da se izvrši preispitivanje nove osude i izrečene kazne".

Jedna od mogućnosti je, prema odbrani, sazivanje međunarodne konferencije na kojoj će sudije, učeni pravnici, tužioci i advokati odbrane diskutovati o "potencijalnim načinima za reviziju presuda Žalbenog veća ". Takođe će, ukazali su, nastojati da "podignu svest javnosti" o problemima na koje su, tvrde, naišli tokom žalbenog postupka na suđenju za zločin na Ovčari.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 409

KAZALIŠTE U SUDNICI: Smijeh i suze generala Praljka
BOLOVANJE: Četvorogodišnje odsustvo Jovica Stanišić iz haške sudnice
IGRE PREKO GRANICA: Noćni konvoji preko Save i Drine
NOVI DOKAZI: Šljivančanin će tražiti reviziju žalbene presude
SMRT U TRNJU: Vojni insajder o zločinima policije
WWW.ICTY.ORG: Novi portal Haškog tribunala