HomeŠLJIVANČANIN TRAŽI PREISPITIVANJE PRESUDE
Odbrana Veselina Šljivančanina podnela zahtev za preispitivanje konačne presude kojom je nekadašnji načelnik bezbednosti Gardijske brigade JNA osuđen na 17 godina zatvora. Osudom za pomaganje i podržavanje ubistva Šljivančaninu je, po braniocima, izrečena nova prvostepena presuda na koju optuženi ima pravo žalbe

Veselin Šljivančanin u sudnici TribunalaVeselin Šljivančanin u sudnici Tribunala

Branioci Novak Lukić i Stefan Burgon/Stephan Bourgon su podneli zahtev za preispitivanje presude Žalbenog veća kojom je Veselin Šljivančanin, bivši načelnik bezbednosti Gardijske brigade JNA, osuđen na 17 godina zatvora za pomaganje i podržavanje ubistva oko 200 zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara, 20. novembra 1991. godine. U podnesku koji je danas dostavljen novinarima, branioci traže da im se dozvoli pravo na žalbu pred drugim većem ili da se predmet vrati na novo suđenje.

Žalbeno veće je oborilo prvostepenu presudu kojom je Šljivančanin osuđen je na 5 godina zatvora za pomaganje i podržavanje mučenja, a oslobođen odgovornosti za pomaganje i podržavanje ubistva.

Branioci su na današnjoj konferenciji za novinare ukazali da je "Šljivančanin žrtva presude Žalbenog veća" i da "nepravda koja je učinjena ne može da opstane", zbog čega traže da se osuđenom dozvoli da uloži žalbu na presudu drugostepenog veća. Branioci, naime, tvrde da je presudom za pomaganje i podržavanje ubistva Šljivančaninu izrečena nova, prvostepena osuda, na koju optuženi ima pravo žalbe.

Branioci su takođe ostavili otvorenom mogućnost da podnesu zahtev za reviziju presude zbog otkrivanja činjenica koje nisu bile poznate u vreme suđenja. Tvrde da su razgovarali sa dva svedoka i da trenutno razgovaraju sa trećim čiji će iskaz, tvrde biti "od ključnog značaja" za reviziju presude.

Na kraju konferencije za novinare, branioci su naglasili da "Tribunal ne sme da bude iznad prava" i da optuženima mora da dozvoli pravo na žalbu. Takođe su ukazali da očekuju da Žalbeno veće pozove međunarodne organizacije, Vladu Srbije i države članica Saveta bezbednosti da u svojstvu prijatelja suda daju mišljenju o "pravu na žalbu".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 432

BRANILAC U REZERVI: Engleski advokat za Radovana Karadžića
SMRT FAŠIZMU: Sloboda Bošnjacima - Bog Hrvatima
MATE GRANIĆ O "OLUJI": Zakasneli poziv Srbima da ostanu
BANJALUČKI "BOBI": Župljaninova policija po mjeri naroda