HomeODBAČEN ŠLJIVANČANINOV ZAHTEV ZA PREISPITIVANJE PRESUDE
Žalbeno veće ukazalo da "nema moć da preispituje konačnu presudu" kojom je bivši načelnik Gardijske brigade proglašen krivim za pomaganje i podržavanje ubistva i osuđen je na kaznu od 17 godina zatvora. Sudije smatraju da je zahtev za preispitivanje "pokušaj da se ponovo pokrenu pitanja o kojima je već odlučeno"

Veselin Šljivančanin u sudnici TribunalaVeselin Šljivančanin u sudnici Tribunala

Žalbeno veće je odbacilo zahtev bivšeg načelnika Gardijske brigade Veselina Šljivančanina, za preispitivanje konačne presude kojom je proglašen krivim za pomaganje i podržavanje ubistva zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara 20. novembra 1991. i osuđen je na zatvorsku kaznu od 17 godina. Prvostepenom presudom je, podsetimo, Šljivančanin proglašen krivim za pomaganje i podržavanje mučenja i izrečena mu je petogodišnja zatvorska kazna.

U zahtevu za preispitivanje, Šljivančanin je alterantivno tražio delimično ponavljanje suđenja na kojem bi svoju argumentaciju izneli i prijatelji suda kao i "ispravno tumačenje" člana Statuta koji propisuje da Žalbeno veće može da potvrdi, poništi ili preinači prvostepenu presudu. Po Šljivančaninu, osudom za pomaganje i podržavanje ubistva Žalbeno veće mu je izreklo "novu prvostepenu presudu" na koju bi optuženi morao da ima pravo žalbe.

Odbacujući Šljivančaninov zahtev, Veće je ukazalo da, po ustaljenoj praksi, žalbene sudije "nemaju moć da preispituju svoje konačne presude". Argument da je optuženom zapravo izrečena nova prvostepena presuda na koju ima pravo žalbe, smatraju sudije, "je samo pokušaj da se ponovo pokrenu pitanja" o kojima je već odlučeno. Zahtev odbrane da Savet bezbednosti dodatno pojasni Statut Tribunala je, po mišljenju sudija, "nepotreban", pošto je sudska praksa već dala "čvrst stav" o tome u više prilika. "Nepotreban" je i zahtev odbrane da se saslušaju argumenti prijatelja suda, zaključuju sudije u poslednjem paragrafu svoje odluke.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 435

IGRE BEZ GRANICA: U kojoj je državi bila Herceg Bosna
OBRAZAC ZASTRAŠIVANJA: Ubijanje i razaranje kao primer i poruka
(NE)OBAVJEŠTENI MINISTRI: Kad je vlada na Palama saznala za logore
PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI: O pokojniku sve najgore