HomeNOVI SUDIJA NA STAROM TERENU


Ekskluzivno za SENSE: Patriša Vold

Patriša Vold, novi američki predstavnik u sudskom veću Međunarodnog krivičnog tribunala, radila je od 1996. do 1998., u okviru misije Advokatske komore SAD, na rekonstrukciji pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini

Patricia Wald, sudija TribunalaPatricia Wald, sudija Tribunala

Na ovdašnjim lokalnim TV vestima objavljeno je juče na velika zvona da jedan sudija iz Vašingtona zauzima za koji dan mesto u sudskom veću Međunarodnog krivičnog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Za Patrišu Vold/Patricia Wald, sudiju Apelacionog suda SAD, publicitet te vrste predstavlja novost na koju će, kako se nada, "uspeti da se privikne" tokom sledeće dve godine službovanja u Hagu. Što se ostalog tiče, tu je, kaže, "na svom terenu", zahvaljujući priličnim iskustvima koje je u proteklih par godina sticala u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci i, delimično, u Beogradu.

"Nisam bez iskustva kad je reč o bivšoj Jugoslaviji. U okviru misije koju je organizovala Advokatska komora SAD, od 1996. do 1998. boravila sam u više navrata u BiH, a na kratko i u Jugoslaviji. Radili smo, uglavnom, sa lokalnim sudijama i advokatima na poslovima rekonstrukcije pravosudnog sistema. Prema tome, imam određena iskustva i saznanja o tamošnjoj atmosferi i, uopšte, o pravosudnoj kulturi u tom delu Balkana", kaže sa SENSE Patriša Vold, koja je juče otputovala iz Vašingtona na novu dužnost u Hag.

Doskorašnji ugledni član, jedno vreme i predsednik, Apelacionog suda SAD kaže da "iz razumljivih razloga" ne želi da - pre svog formalnog ustoličenja, sredinom ove nedelje - govori o poslovima i situaciji koja je očekuje u Hagu. "Mislim da će najveći izazov za mene biti da konstruktivno doprinesem fer, ali i ekspeditivnom suđenju svih optuženih za ratne zločine koji čekaju na početak procesa", rekla je Voldova.

Na sledeće pitanje - koliko je optimista da će uspeti u tome, imajući u vidu tempo koji karakteriše najveći deo pokrenutih slučajeva (od podizanja optužnice, preko privođenja optuženih, istrage i samog procesa), dobili smo sledeći odgovor: "U ovom trenutku ne mogu na to da odgovorim. Ne mogu, pre nego što stignem u Hag i ustanovim šta me sve tamo čeka. U principu, ja sam uvek optimista i učiniću sve što mogu da stignemo do postavljenog cilja. Oko toga, poznato je, ima nekih problema, ali to za mene nije ništa novo. Tu vrstu problema imamo i u našem pravosuđu, u SAD. Imamo ih na lokalnom i federalnom nivou - u nastojanju da se obezbedi fer suđenje u relativnom kratkom vremenskom periodu. Sve dok se ne uverim u suprotno, ja sam optimista kad je reč o rešavanju problema koji postoje u Hagu".

Patriša Vold nije želela da se u ovom trenutku konkretno izjašnjava o zahtevu Savetu bezbednosti svoje prethodnice u Haškom sudu, inače predsednice Gabriele Kirk MekDonald/Gabrielle Kirk McDonald, da se SFOR aktivira u hvatanju glavnih optuženih za ratne zločine u BiH, kao i da se primene kaznene mere prema zemljama koje izbegavaju svoje obaveze prema Međunarodnom tribunalu (Jugoslavija, Hrvatska). "Sudija MekDonald uložila je u taj posao mnogo napora i vremena i verujem da ona zna zašto je to tražila od Saveta bezbednosti", rekla je tim povodom Voldova.

Inače, ona je u poslednje vreme bila u čestom kontaktu sa sudijom MekDonald i od nje je, kako kaže, dobila savet da se u Hagu spremi za dve stvari - za kišovito, hladno vreme i za danonoćni rad u Međunarodnom tribunalu. "Spremna sam i za jedno i za drugo", rekla je na kraju razgovora za SENSE Patriša Vold, novi predstavnik SAD u sudskom veću Međunarodnog krivičnog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Slobodan Pavlović


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm