HomeTRIBUNAL BIO OBAVEŠTEN O PERIŠIĆEVOM BORAVKU U PARIZU


EKSKLUZIVNO:

Zamenik glavnog tužioca Haškog tribunala Grejem Bluit izjavio za agenciju SENSE da je Tribunal bio obavešten o boravku generala Perišića u Parizu i da mu nije dao nikakve garancije "slobodnog prolaza". Da li su, takve garancije, generalu dale francuske vlasti?

Prisustvo generala Momčila Perišića na Interparlamentarnom forumu o rekonstrukciji Balkana - koji je u organizaciji Skupštine Francuske održan u Parizu - iznenadilo je pojedine učesnike i posmatrače tog skupa. Posebno one iz Hrvatske i Bosne, koji tvrde da je Perišić, tada kao pukovnik JNA, odgovoran za granatiranje Zadra i Mostara, i991. i 1992. godine. Njihovo iznenađenje je bilo utoliko veće što je, pre nekoliko meseci, tadašnji glavni tužilac Haškog tribunala, Luiz Arbur/Louise Arbour javno saopštila da je od hrvatskih vlasti tražila svu dokumentaciju o zadarskom suđenju na kojem je Perišiću i većoj grupi oficira bivše JNA suđeno u odsustvu zbog bombardovanja grada tokom rata u Hrvatskoj 1991.

Tim povodom SENSE se danas obratio Grejemu Bluitu/Graham Blewitt, zameniku glavnog tužioca Haškog tribunala, sa pitanjem da li je tužilaštvo znalo za Perišićevu posetu Parizu i da li mu je dalo tzv. "slobodan prolaz", tj. garancije da neće biti uhapšen.

Pažljivo odmeravajući svaku reč zbog, kako je ukazao, "osetljivosti pitanja", Grejem Bluit je odgovorio: "Tužilaštvo je bilo obavešteno o boravku generala Perišića u Parizu i, barem što se Tribunala tiče, nisu mu date nikakve garancije 'slobodnog prolaza.' U skladu sa normalnom procedurom koja vam je poznata, tužilaštvo ne komentariše operativna pitanja, tj. istrage koje jesu ili nisu u toku." I to je sve što je, o "slučaju Perišić", bio spreman da za javnost kaže zamenik glavnog tužioca Tribunala.

Početkom oktobra, podsetimo, SENSE je javio o dilemi evropskih diplomata koji su pripremali prvi susret Saveta ministara EU sa liderima srpske opozicije u Luksemburgu, da li da na spisak pozvanih uključe i generala Perišića. Odustali su od toga, kako smo tada javili, iz dva razloga: prvo, verujući da se general ne bi odazvao pozivu i, drugo, da u slučaju njegovog eventualnog dolaska u Luksemburg sva medijska pažnja ne bi bila skrenuta na to hoće li on, ili neće, biti uhapšen po nekom "zapečaćenom" nalogu Haškog tribunala. Kao što se, krajem avgusta dogodilo, generalu Momiru Taliću koji se neoprezno odazvao pozivu na sastanak u Beču.

Kako ne treba sumnjati da su generalu Perišiću poznati "interesovanje" koje je za njegov slučaj javno ispoljila Luiz Arbur, kao i evropske dileme zbog kojih nije pozvan na sastanak u Luksemburgu, teško je verovati da bi on u Pariz došao bez nečijih garancija. Ako ih nije dobio od Tribunala, kao što tvrdi Bluit, možda ih je dobio od francuskih vlasti. No, te garancije ne bi vredele mnogo da protiv njega - kao što je bilo u slučaju generala Talića - postoji "zapečaćena" optužnica. Iz čega se može zaključiti da "zadarska istraga" Tribunala - ako se uopšte vodi - još nije zaključena.

Mirko Klarin


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm