HomeOHRABRUJUĆE, ALI... "VEROVAĆEMO KADA VIDIMO"
Zamenik glavnog tužioca Grejem Bluit komentariše za SENSE najavu premijera Milorada Dodika da će Republika Srpska početi ozbiljno da sarađuje sa Haškim tribunalom

"Verovaćemo kada vidimo", rekao nam je danas zamenik glavnog tužioca, Grejem Bluit/Graham Blewitt, povodom izveštaja da je premijer Milorad Dodik, po povratku iz Vašingtona, najavio da će vlasti Republike Srpske početi da bolje nego do sada sarađuju sa Haškim tribunalom.

"Ukoliko su ti izveštaji tačni i ukoliko premijer Dodik zaista najavljuje značajnu promenu u stavu Republike Srpske, bio bi to veoma dobrodošao i ohrabrujući razvoj", kaže, oprezno, Bluit. Dodaje kako je uveren da će, pre ili kasnije, do takve promene morati da dođe, ukoliko Republika Srpska želi da izađe iz međunarodne izolacije. A za dokazivanje da je do promene zaista došlo, po Bluitu, ne bi bilo dovoljno hapšenje nekoliko "sitnih riba" sa haških optužnica, budući da se u Republici Srpskoj i dalje krije priličan broj optuženih "krupnih zverki", počev od Radovana Karadžića. Upravo zbog toga je, otkriva Bluit, glavni tužilac Karla/Carla del Ponte tražila da se za kraj ovog ili početak sledećeg meseca organizuje sastanak sa visokim predstavnicima vlade u Banja Luci, na kojem bi bilo reči o ličnostima sa haških poternica koje se i dalje kriju na teritoriji Republike Srpske. Atmosfera na tom sastanku bi, dodaje zamenik tužioca, "bila mnogo bolja ako bi, do tada, vlasti Republike Srpske učinile nešto na planu hapšenja optuženih."

Povodom Dodikove izjave da - kada Republika Srpska uspostavi saradnju sa Tribunalom - "neće više biti tajnih optužnica", Bluit podseća da je ta praksa uvedena upravo zato što vlasti u Banja Luci nisu izvršavale naloge za hapšenje koje su dobijale iz Haga. Kada počnu da izvršavaju te naloge, kaže Bluit, nestaće i potreba za tajnim optužnicama. Dodaje kako se to, istina, neće dogoditi "odmah", i neće važiti u "svim slučajevima", ali obećava da će - u slučaju stvarne promene stava u Banja Luci - "tužilaštvo ozbiljno razmotriti dosadašnju praksu, u meri u kojoj vlasti Republike Srpske budu spremne da ozbiljno sarađuju u hapšenjima".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm