HomeHAŠKI TRIBUNAL NIJE NIČIJE ORUĐE
Za SENSE govori Patriša Vold, sudija Vrhovnog apelacionog suda u Vašingtonu, koja od novembra preuzima sudijsko mjesto Gabriele Kerk Mekdonald u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju

Na tribini u vašingtonskom Nacionalnom pres klubu (Tema: "Kosovski ratni zločini - šansa za pravdu") javnosti je prvi put predstavljena Patriša Vold/Patricia Wald, sudija Vrhovnog apelacionog suda, koja će u novembru ove godine u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, zamijeniti svoju zemljakinju Gabrielu Kerk Mekdonald/Gabrielle Kirk McDonald, aktuelnu predsjednicu Tribunala. Patriša Vold će, kao predstavnik SAD, "naslijediti" njeno sudijsko mjesto, ali ne i predsjedničku funkciju na kojoj se nalazi Mekdonald.

U razgovoru za SENSE, Patriša Vold odgovorila je i na pitanje kako gleda na optužbe iz Beograda i Zagreba da haški Tribunal predstavlja "oruđe za politički obračun" u rukama SAD i njihovih zapadnih saveznika. "Mislim da Međunarodni tribunal predstavlja vrlo iskren napor UN da se obezbijedi sud koji ce nepristrasno razmotriti zbivanja u bivšoj Jugoslaviji od 1991. godine. Dosadašnji bilans pokazuje da je Tribunal bio dosljedan u nastojanju da se obezbijedi da sve strane budu ravnopravne. A, posebno da optuženi, koji su izvedeni pred sud, imaju osigurana sva prava koja im pripadaju u civilizovanim društvima" - rekla je tim povodom sudija Vold. "Činjenica da je Tribunal sastavljen od 14 sudija, iz 14 zemalja, govori da on nikako ne može da bude nečije oruđe. SAD imaju u Tribunalu samo jednog sudiju, tu su zatim Francuska, Malezija, Kina, zemlje iz Afrike i Latinske Amerike.Svaki od sudija ima po jedan glas, tako da bi bilo vrlo teško pretvoriti ih u nečije oruđe. Mislim da je velika potreba za ovakvim Tribunalom, koji će obezbijediti fer postupak u jednoj izuzetno emotivnoj, protivrječnoj i kontroverznoj oblasti. Ako to bude moglo u potpunosti da se ostvari, to će predstavljati džinovski korak u nastojanju da se za ubuduće obezbijede pravda i mir u bivšoj Jugoslaviji".

Na debati u Nacionalnom pres klubu, inače, bilo je dosta govora i o zapečaćenim, tzv. "tajnim optužnicama", koje su u Hagu počele da se podižu protiv odgovornih za ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Sudija Patriša Vold ukazala je tim povodom da je, za razliku od Evrope, to praksa koja se primjenjuje u američkom pravosuđu. Ona je, takođe, izrazila uvjerenje da Međunarodni tribunal - imajući u vidu rezultate koji su zahvaljujući njoj postignuti, prije svega u BiH - neće odustati od takve prakse.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm