HomeTELEVIZIJSKI PROJEKT AGENCIJE SENSE
Danas startuje TRIBUNAL - redovni sedmični televizijski pregled događanja u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, koji priprema ekipa haških dopisnika agencije SENSE

Agencija SENSE danas počinje sa novim projektom: redovnim sedmičnim televizijskim pregledom aktivnosti Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, pod naslovom TRIBUNAL.

Prva emisija "pokriva" period od 28.2. do 3.3., tokom kojeg je izrečena presuda generalu Tihomiru Blaškiću; započeto suđenje četvorici optuženih za zločine u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje; nastavljeno suđenje Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu i održana rasprava o žalbi Ante Furundžije na presudu koja mu je izrečena.

Tokom protekle sedmice francuski predsednik Žak Širak (Jacques Chirac) je, prilikom posete Tribunalu, najavio odlučniju akciju francuskih pripadnika SFOR za hapšenje Radovana Karadžića.

Osim nastavka suđenja koja su u toku, za mart su zakazana i dva nova važna procesa: generalu Radislavu Krstiću optuženom za genocid u Srebrenici, te trojici optuženih za silovanja i seksualna porobljavanja bošnjačkih žena i devojaka u Foči.

Pored suđenja, sedmični TV pregledi agencije SENSE će obuhvatati i druge važne događaje u Tribunalu (nove istrage, optužnice, hapšenja i sl.) i nastojaće da na pristupačan način predstave i objasne funkcionisanje mehanizma međunarodne pravde. U kasnijoj fazi, SENSE će emitovati i dnevne tv-izveštaje o važnijim događajima u Tribunalu.

Emisiju TRIBUNAL, agencija SENSE realizuje u saradnji i uz tehničku pomoć audio-vizuelnog odeljenja Evropske komisije - Europe by Satellite. Sedmični tv-pregledi će svakog petka uveče i subotom ujutru biti satelitski emitovani televizijskim stanicama u regionu, koje ih, prema vlastitoj programskoj šemi, mogu uključiti kao svoj program.

Spremnost za emitovanje sedmične hronike TRIBUNAL već je potvrdilo nekoliko najvećih tv-stanica u regionu: TV Bosne i Hercegovine, Internacionalni tv kanal OBN, takođe u Sarajevu, TV Crne Gore, regionalna TV RI-Rijeka, Kantonalna TV Tuzla, kao i neke članice nezavisne RTV mreže ANEM u Srbiji.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 2

SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Završen dokazni postupak optužbe
SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: Suđenje obustavljeno zbog hapšenja Dragoljuba Prcaća
PRESUDA TIHOMIRU BLAŠKIĆU: Haški odjeci na reakcije u Hrvatskoj
TUŽILAŠTVO: Komentari o američkoj potjernici za Miloševićem, Karadžićem i Mladićem
PRVO POJAVLJIVANJE DRAGOLJUBA PRCAĆA: "Nisam kriv"