HomePOTPUNO NEUTEMELJENE OPTUŽBE


EKSKLUZIVNO:

Karl Bilt za SENSE odgovara na kritike ambasadora Saćirbegovića povodom pada Srebrenice

Carl BildtCarl Bildt

"Ambasador Šaćirbej je u međunarodnim krugovima poznat po tome da je bolji u propagandi nego u diplomatiji. To je ujedno razlog zbog kojeg ga posljednjih godina shvataju sve manje ozbiljno. Na njega se više gleda kao na propagandnog agenta SDA, nego kao na ambasadora BiH, i žalim što moram reći da će njegove potpuno neutemeljene optužbe samo učvrstiti taj utisak. To nije dobro za kredibilitet bosanskih vlasti" komentarisao je danas u specijalnoj izjavi za SENSE Karl Bilt/Carl Bildt, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan.

Bilt je odgovorio na navode koje je juče, na skupu u New Yorku/Nju Jorku organizovanom povodom godišnjice pada Srebrenice, iznio ambasador BiH pri UN Muhamed Šaćirbegović. Šaćirbegović, koji je u vrijeme pada Srebrenice bio ministar vanjskih poslova, govorio je o "žalosnom susretu" 11. jula 1995. na kome mu je Bilt, koji je tada predstavljao Kontakt grupu, rekao da nema nikakvih planova za odbranu i oslobođenje Srebrenice ili za odbranu Žepe. Ambasador Šaćirbegović je podsjetio kako se Bilt nekoliko dana ranije u Beogradu sastao sa Miloševićem i generalom Mladićem i dodao da ne zna šta se na tom sastanku govorilo, ali nagađa da je napad na Srebrenicu pomenut, a Bilt nije reagovao što je moglo biti shvaćeno kao "zeleno svjetlo".

Nastavljajući svoju izjavu, Bilt dodaje: "Istina o Srebrenici će se, korak po korak, ustanoviti na Haškom tribunalu".

"Siguran sam da i gospodin Šaćirbej može dati svoj vrijedan prilog radu suda, tako što će reći šta zna o načinu na koji su se tih nekoliko sedmica od odlučujuće važnosti, o tome u Sarajevu donosile odluke. To bi bila mnogo veća usluga uspomeni na mrtve, nego širenje laži o predstavnicima međunarodne zajednice", rekao je Karl Bilt za SENSE.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 19

REPORTAŽA: Peta godišnjica pada Srebrenice
SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: Masakr u sobi broj 3 logora Keraterm
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Kako je Kunarac vodio istragu o silovanjima u Foči
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Tužitelj sumnjiči svjedoka Kordićeve obrane
HAŠKI TRIBUNAL: Sudijski ukor braniocu generala Galića