HomeBLEWITT: NADAMO SE DA KARADŽIĆ MOŽE BITI UHAPŠEN "U SVAKOM TRENUTKU"
Suđenje u odsustvu zapadnim liderima u Beogradu, tužilac smatra "sudskom farsom"

Haško tužilaštvo vjeruje da bivši lider Bosanskih Srba Radovan Karadžić "može biti uhapšen u svakom trenutku", rekao je zamjenik glavnog tužioca Haškog tribunala Graham Blewitt/Grejem Bluit u razgovoru za televizijsku emisiju "Tribunal".

"Znamo da nam podršku u tome pruža američka administracija i da je i njoj stalo da Karadžića vidi u Hagu prije izbora u SAD", dodao je Blewitt. "Ali, tu se najviše radi o mojem nadanju, nego o nečem drugom", primijetio je on.

Glavna tužiteljica Carla/Karla Del Ponte i Blewitt sljedeće sedmice će posjetiti Washington gdje će razgovarati o hapšenju Karadžića i drugih vodećih ličnosti optuženih za ratne zločine. "To je jedno od najvažnijih pitanja s kojima se trenutno suočava Tribunal. Mi ćemo to pitanje pokretati na svim prikladnim nivoima i mjestima - a Washington je, nema sumnje, jedno od njih", rekao je Blewitt.

Osvrćući se, također, na "suđenje u odsustvu" liderima NATO koje je ove sedmice vođeno u Beogradu, Blewitt ga je nazvao "sudskom farsom". On pojašnjava da su istrage tužilaštva pokazale da nema dovoljno dokaza koji bi ukazivali da su lideri zemalja koje su učestvovale u bombardiranju SRJ prošle godine odgovorni za ratne zločine.

Upitan jesu li na to suđenje poslani promatrači s Tribunala - s obzirom da je tužilaštvo naglašavalo da je i djelovanje NATO u SRJ u nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju - Blewitt odgovara: "Ne, nismo nikog poslali u Beograd na tu sudsku farsu. Nema nikakve potrebe za tim" jer za optužnice nije bilo dovoljno dokaza.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 25

SUĐENJE ZA OMARSKU: Žigićeva potraga za ćupom zlata prijedorskih logoraša
KRAJIŠNIK: Suđenje bi moglo da počne u maju sljedeće godine
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Šta se ’92. događalo u Vitezu: zločini ili "incidenti"?
SLUČAJ KRNOJELAC: U oktobru počinje novo suđenje za zločine u Foči
REPORTAŽA: Kakva je razlika između haškog pritvora i normalnih zatvora