HomeMILAN MARTIĆ SE "NE OSEĆA KRIVIM"
Osim za granatiranje Zagreba, bivši predsednik RSK optužen i za zločine koje su pripadnici "Martićeve milicije" počinili u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Martić hoće "liječnika" a neće "tisuću"

Milan Martić u sudnici TribunalaMilan Martić u sudnici Tribunala

"Ne osećam se krivim i nadam se da ćemo ja i moji branioci to uspešno dokazati." Tako je danas Milan Martić odgovorio na poslednje od ukupno 19 pitanja sudije Liu Daćuna/Daquin kako se izjašnjava o svakoj od tačaka izmenjene i dopunjene optužnice.

Milan Martić, bivši ministar unutrašnjih poslova a kasnije i predsednik takozvane Republike Srpska Krajina (RSK), prvobitno je bio optužen samo za granatiranje Zagreba u maju 1995. godine. Ta optužnica podignuta je još u julu te godine, za Martićem je izdata medjunarodna poternica, a on se dobrovoljno predao Tribunalu u maju prošle godine. Tada je, na prvom pojavljivanju pred Tribunalom, priznao delo za koje je optužen ali je porekao krivicu. Rekao je da će njegovi branioci objasniti "zašto je počinio taj čin", odnosno naredio granatiranje Zagreba.

Nova optužnica, koju je tužilaštvo podnelo u decembru prošle godine, tereti Martića za učešće u dva "zajednička zločinačka poduhvata" pod rukovodstvom Slobodana Miloševića: u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. U dodatnih 14 tačaka zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, Martić se tereti za progone nesrpskog stanovništva, ubistva, zatvaranja, mučenja i okrutno postupanje, deportacije, bezobzirna razaranja naselja, pljačku javne i privatne imovine kao i za druge zločine koje su pripadnici "Martićeve milicije" počinili izmedju 1991. i 1995. u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Martić se, kako je danas rekao, "ne oseća krivim" ni za jedan od tih zločina, kao ni za granatiranje Zagreba o kojem se danas ponovo izjašnjavao.

Nakon izjašnjavanja optuženog, održana je konferencija o stanju u postupku. Novi branilac Milana Martića, beogradski advokat Predrag Milovančević, dobio je rok od 30 dana za podnošenje preliminarnih prigovora na novu optužnicu. Optuženi Martić je tražio od kineskog sudije da interveniše kako bi on i njegove "sapatne kolege" mogle češće da vide "liječnika", a zatim je protestvovao što mu se rasprava prevodi na hrvatski i rekao da "neće tisuću", već hoće da mu se sve "prevodi na srpski." Sudija Daćun je obećao da će od prevodilaca tražiti da "uzmu u obzir" takvu želju optuženog. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 132

6. DECEMBAR 1991.: Dan kada je Dubrovnik goreo
GRANATIRANJE SARAJEVA: Galićev oficir za vezu se ne seća protesta UN
"NISAM KRIV": Prvo pojavljivanje Milana Milutinovića pred Tribunalom
RATNI ILI "OBIČAN" ZLOČIN: Komšija, ko te je ubio?
PROŠIRENA OPTUŽNICA: Milan Martić se 19 puta "ne oseća krivim"
ZASTRAŠIVANJE SVEDOKA: Svedočenje može biti opasno po decu