HomeMILAN MARTIĆ SE ŽALI DA JE DISKRIMINISAN
Dok ga, s jedne strane, tužilaštvo tereti kao bivšeg ministra i predsednika Republike Srpska Krajina, Sekretarijat Tribunala se – žali se Martić – prema njemu i njegovoj odbrani odnosi kao da je bio “rezervni policajac.” Martić negoduje zbog “izostalih optužnica” protiv Stipe Mesića i ostalih hrvatskih zvaničnika.

Milan Martić u sudnici TribunalaMilan Martić u sudnici Tribunala

Milan Martić, bivši predsednik bivše Republike Srpska Krajina, požalio se na današnjoj konferenciji o stanju u postupku da je “dvostruko diskriminisan.”

S jedne strane, rekao je Martić, tužilaštvo ga kao bivšeg ministra unutrašnjih poslova i odbrane, a zatim i predsednika RSK, tereti za zločine koje su snage pod njegovom komandom počinile u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. S druge strane, Sekretarijat koji odobrava sredstva za odbranu optuženih se prema njemu odnosi kao da je bio “rezervni policajac.”

Drugi oblik diskriminacije na koju se žali Martić tiče se činjenice da je on u pritvoru Tribunala, dok su oni koji su “proterali njegov narod iz Hrvatske i pobili na hiljade ljudi... i dalje na visokim položajima.” Umesto da ih do kraja decembra, kada se završavaju njene istrage, “optuži za zločine na Miljevačkom platou, Maslenici ili u operaciji Bljesak, glavni tužilac Karla/Carla del Ponte se” – požalio se danas Martić – “oduševljava saradnjom sa Stipom Mesićem i drugim hrvatskim zvaničnicima koji su naredili te zločine.”

Predraspravni sudija Martin Kanivel/Canivell je Martiću odgovorio da ga ne interesuju njegove ideje i mišljenja o tome ko bi trebalo da bude optužen, kao i da neće tolerisati da se tužilaštvo optužuje za diskriminaciju bez dokaza za takve tvrdnje. Što se odnosa Sekretarijata prema finansiranju odbrane tiče, sudija je naveo podatak da je do marta ove godine Martićevim braniteljima isplaćeno ukupno 277.000 američkih dolara, što je po njemu “impozantna cifra.”

Martićev branilac, beogradski advokat Predrag Milovančević, je ukazao da je deo te sume potrošio prvi tim branilaca, koji je vodio slučaj od maja do decembra 2002. godine. Potvrdjujući da je podatak o 277.000 dolara tačan, Milovančević je objasnio da ta suma pokriva rad četvorice advokata tokom 30 meseci, što iznosi samo 9.000 dolara mesečno po advokatu.

Problem finansiranja Martićeve odbrane je trenutno pred Žalbenim većem tribunala, a Milovančević je najavio da će o tome obavestiti vlade SCG i Holandije, kao i evropsko udruženje advokata, pošto se time njegovom klijentu, kako je rekao, “uskraćuje pravo na odbranu.”

Mada je u maju, na prethodnoj konferenciji o stanju u postupku, nagovešteno da bi sudjenje Milanu Martiću moglo da počne u novembru ove godine, danas nije bilo ni pomena o tome. Sledeća statusna konferencija zakazana je za januar 2005., a sa sudjenjem Martiću će se, po svemu sudeći, sačekati do dolaska u Hag njegovog bivšeg kolege Gorana Hadžića, optuženog za učešće u istom udruženom zločinačkom poduhvatu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 205

"ZNAM ČOVEKA": Optuženi želi da ispituje svedoka optužbe
BLOKIRANO OSLOBOĐENJE: Stanišić i Simatović u sudnici, umesto na privremenoj slobodi
"DISKRIMINACIJA": Da li je Martić bio predsednik ili rezervni policajac
ZAVRŠNI MANDAT: Prevremeni izbori za nove sudije Tribunala