HomeU OČEKIVANJU ODLUKE O SPAJANJU PREDMETA
Suđenje Milanu Martiću moglo bi početi u decembru ove ili januaru sljedeće godine ako on ostane na zasebnoj optužnici, ali u slučaju spajanja s predmetima Stanišić, Simatović i Šešelj - početak suđenja bit će odgođen za kasnije

Milan Martić u sudnici TribunalaMilan Martić u sudnici Tribunala

Ako Milan Martić bude suđen zasebno, kako je i optužen, njegovo bi suđenje moralo početi u decembru ove ili januaru sljedeće godine. Međutim, ako njegov predmet bude spojen s predmetima protiv Jovice Stanišića, Frenkija Simatovića i Vojislava Šešelja, tada će pripreme za suđenje "nešto duže potrajati", kazao je danas predraspravni sudac na redovitoj konferenciji o stanju u postupku.

Martić se, kao i svi drugi navedeni optuženi, protivi spajanju predmeta koje je predložio tužitelj, a o kojem će odluku donijeti posebno imenovano vijeće.

Martićev advokat, među ostalim, navodi kako bi spajanje predmeta dodatno zakompliciralo predraspravne pripreme. Obrana je, prema njegovim riječima već sada "u ogromnom zakašnjenju" budući da od tužitelja stalno stižu novi dokazni materijali, dok time obrane, kako ističe advokat, već 17 mjeseci radi bez sredstava.

Sudac Martin Canivel/Kanivel je u više navrata odgovarao kako neće uvažiti argumente obrane o tome da joj nedostaje sredstava i navodi da je Martićeva obrana "dobila više od prosjeka za predmet ove kategorije i da je trebala pažljivije rasporediti te novce".

Optuženi Martić je iskoristio statusnu konferenciju da upita hoće li postati rekorder u dužini čekanja na početak suđenja, s obzirom da je, kako navodi, "nevin 100 posto" a u pritvoru je već tri godine i četiri mjeseca. Sudac ga je uvjeravao da vijeće čini sve što može u pogledu pripremanja suđenja.

Bivši ministar unutrašnjih poslova i predsjednik bivše Republike Srpska Krajina optužen je za granatiranje Zagreba u maju 1995. godine, te za progone nesrpskog stanovništva, ubojstva, zatvaranje i druge zločine koje su pripadnici takozvane "Martićeve milicije" počinili između 1991. i 1995. u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 247

SMRTONOSNO ORUŽJE: Kako je Vukovar "oslobađan" od lažnih Hrvata
MEDAČKI DŽEP: Ademiju i Norcu će se suditi u Hrvatskoj
"SREBRENIČKE HRONIKE": Istorije se pišu da bi se lagalo
LISTA ČEKANJA: Milan Martić – rekorder
ODBROJAVANJE: Još samo sedam haških begunaca