HomeSUĐENJE MILANU MARTIĆU U JANUARU 2006.
Početak izvođenja dokaza tužilaštva protiv bivšeg predsednika bivše RSK trebalo bi da počne u januaru sledeće godine pred većem kojim će predsedavati južnoafrički sudija Bakone Moloto

Milan Martić u sudnici TribunalaMilan Martić u sudnici Tribunala

Tek što su položili zakletvu, dvoje ad litem sudija Dženet Nosvorti/Janet Nosworthy sa Jamajke i Frank Hupfel/Hoepfel iz Austrije raspoređeni su u Pretresno veće koje će suditi bivšem predsedniku bivše Republike Srpske Krajine (RSK) Milanu Martiću. Suđenje Martiću po svemu sudeći počeće u januaru sledeće godine, a većem će predsedavati Južnoafrikanac Bakone Moloto. Tim tužilaštva će predvoditi Nemica Hildegard Uerz-Retzlaff/Uerc Reclaf koja je do sada zastupala optužbu u svim fočanskim predmetima, kao i u dokaznom postupku po "hrvatskoj optužnici" protiv Slobodana Miloševića. Uertz-Retzlaff, takođe, vodi tim optužbe i u predmetu protiv Vojislava Šešelja.

U 19 tačaka optužnice Martić se tereti za kršenje zakona i običaja rata i zločine protiv čovečnosti. Tužilaštvo tvrdi da je, "delujući kao pojedinac ili zajedno sa ostalima" planirao i učestvovao u ubistvima, progonima, mučenjima i pljačkanju civila na teritoriji Hrvatske pod kontrolom policijskih snaga RSK kojima je, pre nego što je postao predsednik, komandovao i kao ministar unutrašnjih poslova. Optužnica se odnosi na period od avgusta 1991. do avgusta 1995. godine.

Između ostalog, Martić je, prema optužnici, odgovoran za granatiranje Zagreba 1995. godine, ali i za zločine u Bosni i Hercegovini koje su počinile jedinice pod njegovom kontrolom.

Martić se u predao u maju 2002. godine i od tada se nalazi u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, a u januaru 2003. izjasnio se "da se ne oseća krivim" ni po jednoj od tačaka proširene optužnice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 259

ANTE GOTOVINA: Kraj mita o neuhvatljivom generalu
"NEOZBILJNO I NEODGOVORNO": Slobodan Milošević traži još 380 sati
ZLOČIN I KAZNA: 20 godina zatvora za Miroslava Brala
ZATAŠKAVANJE "USPORENOG GENOCIDA": Turistička poseta u pratnji UN
SUKOB U SUDNICI: Branitelj Vukovara protiv branilaca Vukovarske trojke
VEKOVNI NEPRIJATELJI: Kako je komunizam kalio bosanske Srbe