HomeSLEDEĆEG UTORKA POČINJE SUĐENJE MILANU MARTIĆU
Uvodna reč tužioca zakazana za 13. decembar, odbrana će ako bude želela moći na nju da odgovori sledećeg dana, dok će izvođenja dokaza optužbe početi u januaru 2006.

Milan Martić u sudnici TribunalaMilan Martić u sudnici Tribunala

Uvodnom rečju tužioca u utorak 13. decembra počeće suđenje Milanu Martiću, bivšem predsedniku bivše Republike Srpske Krajine – najavljeno je danas na redovnoj konferenciji za novinare u Haškom tribunalu. Odbrana će, ukoliko to bude želela, svoju uvodnu reč moći da iznese sledećeg dana. Predraspravna konferencija održaće se u ponedeljak posle podne, a optužba će izvođenje svojih dokaza započeti u januaru, nakon božićno-novogodišnje sudske pauze.

U 19 tačaka optužnice Milan Martić se tereti za kršenje zakona i običaja rata i zločine protiv čovečnosti. Tužilaštvo tvrdi da je, od avgusta 1991. do avgusta 1995. godine bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata i da je - "delujući kao pojedinac ili u sprezi sa drugima" – planirao, naredio i podsticao progone, ubistva, zatvaranja, mučenja, deportacije, bezobzirna razaranja i pljačku javne i privatne imovine na teritoriji Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i za granatiranje Zagreba u maju 1995. godine. Martić se u januaru 2003. izjasnio se "da se ne oseća krivim" ni po jednoj od tačaka proširene optužnice.

Martiću će se suditi pred Pretresnim većem kojim predsedava Južnoafrikanac Bakone Moloto, a čine ga još i sudije Dženet Nosvorti/Janet Nosworthy sa Jamajke i Frank Hupfel/Hoepfel iz Austrije.

Tim tužilaštva će predvoditi Nemica Hildegard Uerc Reclaf/Uerz-Retzlaff koja je do sada zastupala optužbu u svim fočanskim predmetima i u dokaznom postupku po "hrvatskoj optužnici" protiv Slobodana Miloševića, a vodi i tim optužbe u predmetu protiv Vojislava Šešelja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 259

ANTE GOTOVINA: Kraj mita o neuhvatljivom generalu
"NEOZBILJNO I NEODGOVORNO": Slobodan Milošević traži još 380 sati
ZLOČIN I KAZNA: 20 godina zatvora za Miroslava Brala
ZATAŠKAVANJE "USPORENOG GENOCIDA": Turistička poseta u pratnji UN
SUKOB U SUDNICI: Branitelj Vukovara protiv branilaca Vukovarske trojke
VEKOVNI NEPRIJATELJI: Kako je komunizam kalio bosanske Srbe