HomeMARTIĆEVA OBRANA TRAŽI DODATNE DOKUMENTE
Na konferenciji o stanju u postupku branitelj Milana Martića je rekao da obrana ima problema s financijama, kao i s pristupom svim dokumentima koje traži – te da bi mogla imati problema u pripremi predraspravnog podneska. Sudac pozvao obranu da ispoštuje zadani rok.

Milan Martić u sudnici TribunalaMilan Martić u sudnici Tribunala

Od obrane Milana Martića se očekuje da u septembru preda Sudskom vijeću svoj predraspravni podnesak, čime bi se privele kraju pripreme za sudjenje.

Medjutim, na današnjoj konferenciji o stanju u postupku Martićev branitelj Predrag Milovančević je rekao da bi obrana mogla imati problema u pripremi tog podneska, jer nije dobila sve tražene dokumente od tužiteljstva kao ni od hrvatske vlade. K tome, advokat je naveo da njegov tim treba utrošiti puno radnih sati da prouči opširni dokazni podnesak optužbe (koji je predan ovog mjeseca), dok istodobno, tvrdi Milovančević, od sekretarijata Tribunala obrana ne dobiva dovoljnu financijsku pomoć za takav rad.

Tužiteljica Hildegard Uertz-Retzlaff/Erc-Reclaf smatra da je njen ured objelodanio sav relevantni materijal i navodi da neće obrani objelodaniti, na primjer, materijale iz predmeta vezanih za operaciju “Oluja” jer smatraju da oni ne oslobadjaju Martića odgovornosti. Tužiteljica drži da predraspravni podnesak, u kojem obrana treba iznijeti samo glavne teze, a ne i detalje svog postupka, može biti završen do septembra.

Predraspravni sudac Martin Canivell pozvao je Martićevog advokata da se u pripremi obrane “ograniči na dokumente koji nužni” te da učini sve što može da ispoštuje zadani rok. Sudjenje bi, kako je zasad predvidjeno, trebalo početi u novembru ove godine.

Bivši predsjednik Republike Srpske Krajine optužen je za sudjelovanje u dva udružena zločinačka poduhvata pod vodstvom Slobodana Miloševića – u Hrvatskoj i BiH. Uz progone ne-srpskog stanovništva, ubojstva, deportacije i uništavanja imovine koje su počinili pripadnici tzv. “Martićeve milicije”, on je optužen i za raketne napade na Zagreb u maju 1995. godine. Martić se izjasnio da nije kriv ni po jednoj od 19 točaka optužnice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 192

MASAKR NA VRHPOLJSKOM MOSTRU: Kako se Raijf oprostio od života
INTERVJU SA MUDŽAHEDINOM: Šta su strani ratnici tražili u Bosni
PROCESNA SPOSOBNOST: General Strugar je sposoban za nastavak suđenja
ŽALBENA RASPRAVA: Blaže - ili strože - kazne za Kordića i Čerkeza?
KOMANDANT U SREBRENICI: Nervoza i bes generala Ratka Mladića
APEL JOVICE STANIŠIĆA: "Dajem vam reč, časni sude"
LORD ASHDOWN: Ko plaća cenu produžene slobode Radovana Karadžića