HomePREKOPAVANJE KOSOVSKIH MASOVNIH GROBNICA
Bivši radnik prizrenske gradske čistoće Ali Đogaj na suđenju generalu Vlastimiru Đorđeviću opisao kako je u sred noći početkom aprila 1999. godine učestvovao u iskopavanju i utovaranju u hladnjače stotinak posmrtnih ostataka iz dve masovne grobnice nadomak Prizrena

Ali Gjogaj, svjedok na suđenju Vlastimiru ĐorđevićuAli Gjogaj, svjedok na suđenju Vlastimiru Đorđeviću

Suđenje generalu Vlastimiru Đorđeviću danas je nastavljeno iskazom prvog svedoka koji je govorio o premeštanju leševa ubijenih albanskih civila na Kosovu. Bivši radnik gradske čistoće u Prizrenu Ali Đogaj/Gjogaj je opisao kako je u proleće 1999. godine učestvovao u iskopavanju leševa iz tri masovne grobnice. General Đorđević se tereti da je u vreme NATO intervencije kao načelnik policijskog Resora javne bezbednosti Srbije učestvovao u ubistvima i progonima kosovskih Albanaca, kao i u prikrivanju tragova tih zločina premeštanjem leševa sa Kosova u više masovnih grobnica u Srbiji.

Đogaj je, tvrdi, početkom bombardovanja iz gradske čistoće "prekomandovan" u civilnu zaštitu. Prvi ozbiljniji zadatak u tom svojstvu dobio je početkom aprila 1999. godine kada su direktor Javnog komunalnog preduzeća Jovan Vujičić i jedan od rukovodilaca Budimir Spasić njega i još nekolicinu radnika poveli na vojni poligon u blizini Prizrena. Zadatak im je, kaže, bio da otkopaju oko 80 leševa iz masovne grobnice i ubace ih u hladnjaču. Dok su radili, obezbeđivala ih je jedna grupa policajaca, dok je druga vadila posmrtne ostatke iz slične grobnice u neposrednoj blizini. Svi policajci, kao i dvojica rukovodilaca Javnog komunalnog bili su, kaže svedok, u plavim i zelenim maskirnim uniformama. "Posao" je završen u četiri ujutro, a Đogaj kaže da to za njega i njegove kolege iz gradske čistoće"nije bilo uobičajeno radno vreme".

Po završetku iskopavanja na vojnom poligonu Đogaj i drugi radnici su pod policijskom pratnjom prebačeni na gradsko smetlište odakle su iskopali još 20 leševa ubijenih Albanaca i ubacili ih u kamion. Leševi sa poligona i smetlišta su, tvrdi svedok, bili u civilnoj odeći i poodmakloj fazi raspadanja. Po optužnici protiv Vlastimira Đorđevića, posmrtni ostaci sa obe lokacije su hladnjačama prebačeni u Batajnicu nadomak Beograda i zakopani na policijskom poligonu.

Krajem aprila, Đogaj je učestvovao u još jednom prekopavanju masovne grobnice, ovog puta u Pustom Selu u blizini Orahovca. Tada su, kaže, leševi ubacivani u kamione i odvezeni u Prištinu na obdukciju, a kasnije pokopani na četiri lokacije u okolini Prizrena i Orahovca. U unakrsnom ispitivanju se uglavnom složio sa sugestijama odbrane da je treće, "orahovačko", iskopavanje više ličilo na policijski uviđaj nego na uklanjanje tragova zločina.

Dokazujući da Đogajevi šefovi i ljudi koji su obezbeđivali premeštanje leševa nisu neminovno morali biti policajci samo zato što su nosili maskirne uniforme, Đorđevićev branilac je svedoka pitao da li su takve uniforme 1999. godine mogle da se kupe u bilo kojoj prodavnici "za lovce i ribolovce". Đogaj je dozvolio takvu mogućnost, ali kaže da svojim očima te prodavnice nije video.

Posle Đogaja, tužilac je na klupu za svedoke izveo Mustafu Dragaja, jednog od preživelih zločina u Izbici, gde je 28. marta 1999. godine streljano 147 albanskih muškaraca, među kojima su bili mnogi starci i jedan invalid. Dragaj će iskaz okončati sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 396

MARTIN BEL U SARAJEVU: Gore od Vijetnama i Avganistana
SASEČENO PORODIČNO STABLO: Ko je uništio sećanje Širete Beriša
BESKRAJNA PRIČA: Protest optuženih zbog dužine suđenja
VERZIJA ODBRANE: Zašto je Pandurević propustio srebreničku kolonu