HomeVIDEO DOKAZI IZ IZBICE
Doktor Liri Loši opisao pod kojim je okolnostima u proleće 1999. godine snimio leševe više od stotinu uglavnom starijih albanskih civila koje su, po optužnici protiv generala Vlastimira Đorđevića, streljale srpska vojska i policija nedaleko od sela Izbica

Liri Loshi, svjedok na suđenju Vlastimiru ĐorđevićuLiri Loshi, svjedok na suđenju Vlastimiru Đorđeviću

Posle prošlonedeljnog svedočenja Mustafe Dragaja, jednog od preživelih streljanja više od stotinu uglavnom starijih kosovskih Albanaca u selu Izbica 28. marta 1999. godine, suđenje bivšem načelniku Resora javne bezbednosti srpske policije Vlastimiru Đorđeviću je nastavljeno iskazom doktora Lirija Lošija/Loshi. On je nekoliko dana posle tog zločina zajedno sa poznanikom Sefedinom Tačijem/Thaci snimio tela ubijenih na mestu pogubljenja a potom i njihovo pokopavanje. Po odlasku u Albaniju u maju 1999. godine, video trake je predao istražiteljima Haškog tribunala i to je, pored ispovesti preživelih, jedan od najupečatljivijih svedočanstava o događajima u Izbici.

Na snimcima koje su Tači i Loši zabeležili 31. marta 1999. godine vide se dve grupe od po više desetina leševa kosovskih Albanaca u civilnim odelima. Uglavnom se radilo o starijim ljudima, po Lošijevoj proceni prosečne starosti od 70 godina. Pored mnogih od njih su, što je zabeleženo kamerom, pronađeni štapovi ili čak invalidske štake. Među retkim mlađim žrtvama bio je i jedan tridesetogodišnjak za koga je svedok znao da je gluvonem. Streljana su i tri svedokova rođaka – Selman Loši, njegov sin Jašar i unuk Sami. Na jednom od video snimaka se vidi i druga lokacija u Izbici na kojoj su, kaže doktor Loši, ubijene dve žene, jedna iz vatrenog oružja a druga spaljena u traktoru.

Kada su leševi uz pomoć rođaka identifikovani, napravljen je popis žrtava i svi su sahranjeni na obližnjem proplanku, a na grobove su stavljene drvene table sa imenom i godinom rođenja. Doktor Loši kaže da su u pokopu pomagali i pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, a da su čak dva njena vojnika, koji su poginuli na drugom mestu, sahranjena zajedno sa ubijenim civilima. Ukupno je, kaže, bilo 127 pojedinačnih grobnica.

U odnosu na iskaze na suđenjima Slobodanu Miloševiću i Milanu Milutinoviću, doktor Loši je svoju video kolekciju, a tako i dokazni materijal optužbe, dopunio snimcima koje je zabeležio 23. juna 1999. godine na mestu gde su tri meseca ranije sahranjeni streljani civili. Osim razbacanih drvenih obeležja i ponekog ostatka garderobe, u grobnicama više nije bilo leševa, a tužilac je na prethodnim suđenjima za zločine protiv kosovskih Albanaca 1999. godine dokazivao da su ih odatle iskopali srpska vojska i policija i premestili na druge lokacije na Kosovu i u Srbiji.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 397

ĆUTANJE (NI)JE ZLATO: Zakasnela istina Vinka Pandurevića
POKRETNA META: Sarajevski tramvaji na nišanu snajpera
KRVAVI BAJRAM: Snimateljski debi doktora Loshija
CIJENA SLOBODE: Prijateljima nije mjesto u logoru
INTEGRITET POSTUPKA: Prekid suđenja Vojislavu Šešelju
ŽARKO PUHOVSKI: Efekti "Oluje" jednaki etničkom čišćenju