HomeNEMAR U TRIBUNALU SPASIO ARKANA
Haški tribunal je znao da je Željko Ražnatović-Arkan prošle godine bio u Francuskoj, ali je 'promašio' pravi avionski let

Zahvaljujući operativnim greškama i birokratskim problemima Haškog tribunala, spriječeno je hvatanje "najozloglašenijeg optuženika za ratne zločine u Srbiji", tvrdi američka agencija MSNBC, u nastavku svojih istraživanja vezanih za pokušaj nagodbe Željka Ražnatovića-Arkana sa belgijskom vlastima,odnosno Haškim tribunalom.

Službenici Haškog tribunala bili su obaviješteni da je tokom 1996. i 1998.godine Ražnatović boravio u Francuskoj, ali je propao pokušaj da se on uhvati prilikom posljednjeg boravka, kad je optužnica protiv njega već postojala, iako nije bila objavljena, pošto su predstavnici Tribunala kontrolisali pogrešan avionski let.

Propust da se Ražnatović uhapsi na aerodromu može se još i opravdati, s obzirom da on, od 1970. godine, raspolaže sa najmanje tri pasoša - jugoslovenskim, italijanskim i britanskim - i preko 40 lažnih imena. Znatno je teže objasniti javašluk službenika Haškog tribunala da, poslije podizanja optužnice protiv Ražnatovića, Interpolu ne dostave nalog za njegovo hapšenje.

Kad je u petak 25.juna ove godine Ražnatovićev briselski advokat Pjer Šom (Chome) nazvao kancelariju belgijskog tužioca Benoa Dežemepa (Benoit Dejemeppe) da mu prenese Arkanovu ponudu o nagodbi, službenici tužilaštva htjeli su da preduzmu mjere za slučaj da se Ražnatović pojavi u Belgiji.Tada se ispostavilo da u Interpolovoj bazi podataka ne postoji nalog za njegovo hapšenje zbog zločina protiv čovječnosti. U Haškom tribunalu se, tog petka poslijepodne, nije mogao naći ni jedan odgovorni službenik, pošto su se razišli ranije uoči vikenda. Kad je nalog za hapšenje narednih dana ipak stigao iz Haga, ispostavilo se da je neupotrebljiv, pošto je napisan na engleskom, koji nije službeni jezik Belgije.

Jedan evropski zvaničnik izjavio je agenciji MSNBC da tužioci ni na koji način nisu spremni za suđenje Araknu. "Po pretpostavci, oni bi morali da bude spremni iduće nedjelje. Ali,dosjea su u neredu".

Zvaničnici Haškog tribunala negiraju vijesti o kontaktima Arkanovih advokata sa sudom. "Za nas su to glasine a mi nikad ne komentarišemo glasine", izjavio je agenciji MSNBC glavni portparol Tribunala Kristijan Šartije (Chartier). Zamjenik glavnog tužioca Tribunala Greem Bluit (Blewitt) izjavio je današnjem "Njujork Tajmsu" (New York Times) da Arkan nije kontaktirao sa Tribunalom, i da u Tribunalu "ne postoji molba za nagodbu". "Nema se šta pregovarati s nekim ko je već optužen. Da nije optužen, to bi bilo nešto drukčije", izjavio je Bluit.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm