HomeARKAN STANODAVAC ZAPADU


SENSE SAZNAJE:

Iz dobro obaviještenih izvora agencija SENSE saznaje da je hotel "Grand" već duže vrijeme u vlasništvu neprikosnovenog lidera ozloglašenih "tigrova"

Višegodišnji bjegunac od međunarodne pravde, Željko Ražnatović-Arkan, koga je Haški tribunal nedavno optužio za ratne zločine, postao je odskora gazda-stanodavac međunarodnim predstavnicima na Kosovu, uključujući i Sjevernoatlantski savez .

Iz dobro obaviještenih izvora bliskih glavnom sjedištu NATO, agencija SENSE saznaje da je najpoznatiji prištinski hotel "Grand" već duže vrijeme u vlasništvu neprikosnovenog lidera ozloglašenih "tigrova", kojima se na teret stavljaju brojna ratna zlodjela u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Nakon okončanja kampanje zračnih udara protiv Jugoslavije, hotel "Grand" je, tvrde isti izvori, jedini hotelsko- turistički objekt u Prištini koji nije pretrpio značajnija oštećenja i kao takav, sada u fazi ulaska međunarodnih predstavnika na Kosovo, postao je najudobnije mjesto za inostrane goste - od najviših međunarodnih zvaničnika, do novinara i tehničkog personala najpoznatijih svjetskih medija. "Gostoprimstvo", prema istim izvorima, nisu za sada odbili ni predstavnici zapadnog vojnog saveza, a sve usluge, navodno, plaćaju se najodanijim Arkanovim ljudima u čvrstoj valuti.

Osim hotela "Grand" koji se nalazi u centru grada, bez značajnijih oštećenja prošao je i prištinski hotel "Božur" koji odavno nema reputaciju prestižnog konačišta, budući da je dodijeljen na korištenje srpskim izbjeglicama iz Hrvatske.

Jedan zapadni novinar koji je na dan početka kampanje zračnih udara protiv Jugoslavije boravio u Prištini, izjavio je agenciji SENSE da su drugog dana bombardovanja, 25. marta, "Arkanovi ljudi pretresli svaku od soba hotela , i svakog za koga je procijenjeno da nije poželjan, prvo su pretukli, a zatim izbacili iz hotela". Isti zapadni novinar je izjavio da se tada u Prištini nije javno govorilo da je "Grand" Arkanovo vlasništvo, ali se znalo da su "tigrovi" boravili danonoćno u ovom hotelu, a odavno je u prizemlju hotelske zgrade otvorena i jedna u lancu Arkanovih "fabrika hljeba i peciva".

Dva zapadna novinara koji su stigli na Kosovo nakon okončanja kampanje zračnih udara protiv Jugoslavije potvrdili su agenciji SENSE da vojna komanda Prištinskog korpusa, koja se nalazi u neposrednoj blizini hotela "Grand", tokom cijele kampanje bombardovanja, ni jednom nije direktno pogođena. To se takođe dovodi u vezu sa unaprijed isplaniranom namjerom zapadnih saveznika da hotel "Grand" preživi, i da kada za to dođe vrijeme, bude upotrijebljen za potrebe zapadnih predstavnika.

Problem, međutim, nije u tome što jedan hotel nije uništen. Paradoksalno je to što se privatno vlasništvo optužene osobe za ratne zločine, od ponedjeljka koristi čak i za konferencije za novinare, u kojima su u utorak sudjelovali i predstavnici Međunarodnog suda za ratne zločine. Brifinzi se održavaju u istim prostorima u kojima je sve do početka ove sedmice bio smješten srpski Medija-centar. Jedan zapadni novinar izjavio je agenciji SENSE, da su posljednji srpski vojnici naoružani kalašnjikovima, napustili hotel "Grand" juče u 14 sati.

Zekerijah Smajić


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm