HomeHAG SPREMAN ZA ARKANA
Zamenik glavnog tužioca Grejem Bluit pobija tvrdnje američke TV mreže o tome je Arkan, navodno, spreman da se preda – ali je Tribunal "nespreman da ga prihvati"

Tvrdnje da je Željko Ražnatović – Arkan pokušao da pregovara o uslovima predaje Haškom tribunalu i da je Tribunal, zbog "birokratskog nemara", propustio dve prilike da ga uhapsi u Francuskoj, "su čista spekulacija i glupost" - izjavio je danas Grejem Bluit/Graham Blewitt, zamenik glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Pomenute "spekulacije i gluposti" je, inače, pozivajući se na izvore u Hagu i Briselu, lansirala američka televizijska kompanija MSNBC, nastala "ukrštanjem" Mikrosofta i tv-mreže NBC.

Bluit je danas potvrdio da se haškom Tužilaštvu, neposredno nakon što je krajem marta ove godine objavljeno da je protiv Ražnatovića još 1997. podignuta optužnica za ratne zločine, obratio Đovani (Giovanni) Di Stefano, predstavljajući se kao Arkanov advokat. Zamenik glavnog tužioca, međutim, nije hteo da otkriva šta je tom prilikom Arkanov advokat tražio od Tužilaštva, niti šta mu je Tužilaštvo na to odgovorilo, ali je potvrdio da je na toj relaciji bilo više kontakata. Bluit isključuje da je, u tim kontaktima, bilo reči o nekoj "nagodbi" između tužioca i optuženog. Nakon što je optužnica podignuta, precizirao je danas Bluit, tužilac nije u mogućnosti da optuženom ponudi bilo kakvu "nagodbu". Sve što tužilac može jeste da, na suđenju, predloži manju kaznu za optuženog koji sarađuje sa Tužilaštvom, a na sudijama je da odluče da li je takav predlog opravdan i da li će ga prihvatiti.

Tužilaštvo još od 1997. nastoji da "locira i uhapsi" Arkana i taj proces je "i dalje u toku" - kaže Bluit ali odbija da precizira šta se, s tim u vezi, preduzima. Čim je optužnica potvrđena i zapečaćena, nalozi za Arkanovo hapšenje upućeni su jednom broju država za koje se ocenilo da bi mogle biti odredište njegovih putovanja. Nakon što je, krajem marta ove godine, javno saopšteno da je Arkan optužen, nalog za hapšenje je upućen SR Jugoslaviji, a o njegovom postojanju je, prema ustaljenoj proceduri, obavešten i Interpol, koji na osnovu toga izdaje svoje tzv. "crveno upozorenje".

Mada smatra da je reč o "spekulacijama lišenim svakog osnova", Bluit sumnja da čitava priča koju je isplela američka tv-mreža "nema nikakve veze sa Arkanom." Priznajući da se, time, i sam upušta u spekulacije, Bluit ocenjuje da je priča o navodnoj Arkanovoj spremnosti da se preda - i Tribunalovoj "nespremnosti" da ga primi - lansirana sa "zlonamernim motivima, od strane nekog ili nekih koji pokušavaju da kompromituju Tribunal." A što se tiče tvrdnje da je Arkanov dosije u "haotičnom stanju" i da tužilaštvo nije spremno da mu sudi - koju američka tv-mreža pripisuje neidentifikovanom evropskom zvaničniku - zamenik glavnog tužioca uverava da će njegova služba biti spremna za početak suđenja "onog trenutka kada se Arkan pojavi u Hagu".

Mirko Klarin


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm