HomeNISMO KONTAKTIRALI S ARKANOM I ON NAM NIŠTA NIJE PREDAO


Carla del Ponte poslije razgovora s Romanom Prodijem

"Prema informacijama koje sam dobila znam kao i vi da je Arkan mrtav", izjavila je glavna tužiteljica Haškoga tribunala

Carla del PonteCarla del Ponte

Predsjednik Europske Romano Prodi potvrdio je danas nakon sastanka s glavnom tužiteljicom Haškoga tribunala za ratne zločine na području bivše Jugoslavije da "Europska unija daje veliki značaj radu tog suda i da će mu i ubuduće pružati pomoć". S konstatacijom Romana Prodija da "svi zločinci moraju odgovarati pred pravdom jer je to važno i za budućnost" složila se i gospođa Del Ponte koja je uz to dodala da je "pomoć ono što je Tribunalu i dalje izuzetno potrebno". "Mi nemamo svoju policiju i moramo se oslanjati na doprinos pojedinih država" kazala je ona.

Kao što je bilo i za očekivati pitanja novinara su se najviše odnosila na ubojstvo Željka Ražnatovića Arkana. Upitana da li je dobila dokaze da je on doista mrtav i da li imaju kontakata s članovima njegove obitelji ili njegovim zastupnikom u Belgiji, s obzirom na priče da je on mogao predati neke vrste dokaza za Hag, gospođa Del Ponte je odgovorila: "Na osnovu informacija kojima trenutačno raspolažem, znam, kao i vi, da je Arkan mrtav" .Što se tiče drugog pitanja kazala je da "nije imala nikakvih kontakata s Arkanom i on nije ništa predao Tribunalu". Ona je još jednom ponovila da neće otpečatiti optužnicu jer, kako je rekla, "Arkan je samo jedan od optuženih a u toj optužnici stoje i druga imena".

Novinari su upitali predsjednika Europske komisije Romana Prodija da li je tijekom posjeta Zagrebu s Ivicom Račanom razgovarao i o suradnji nove hrvatske vlasti s Haškim sudom? "To nije bila posebna tema razgovora ali smo razgovarali o poboljšanju suradnje Republike Hrvatske sa svim međunarodnim institucijama" kazao je Prodi i dodao da je "Hrvatska dio Europe, i, iako nismo posebno razgovarali o njenom uključivanju u EU, ona mora što prije izaći iz neprirodne izolacije u kojoj je bila dosad".

Del Ponte je ponovila da se "trenutno ne vodi nikakva istraga protiv NATO zbog intervencije na Kosovu jer to nije u nadležnosti suda". "Mi trenutno razmatramo samo neke žalbe upućene protiv NATO ali se ne radi o nikakvoj pripremi bilo kakve optužnice", zaključila je glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla/Karla del Ponte.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm