HomeHAG TRAŽI DOKAZE DA JE ARKAN ZAISTA UBIJEN
Za sada, primećuje Rizli, o navodnoj Arkanovoj smrti postoje samo medijski izveštaji, a praksa je tužilaštva da "ne komentariše medijske izveštaje

Pre nego što ga skine sa svoje liste optuženih i begunaca od međunarodnog prava, glavnih tužilac Haškog tribunala, Carla/Carla del Ponte, će "čekati na neku vrstu zvanične potvrde da je Željko Ražnatović - Arkan zaista ubijen." To je danas agenciji SENSE izjavio predstavnik za štampu haškog tužilaštva, Pol Rizli/Paul Risley, dodajući kako bi dobijanje takve potvrde "moglo da bude prilično teško, s obzirom da vlasti u Beogradu odbijaju svaku saradnju sa Tribunalom i njegovim tužilaštvom."

Za sada, primećuje Rizli, o navodnoj Arkanovoj smrti postoje samo medijski izveštaji, a praksa je tužilaštva da "ne komentariše medijske izveštaje."

Ukoliko dobije zadovoljavajuće zvanične potvrde o Arkanovoj smrti, tužilaštvo bi moglo da od sudija zatraži skidanje "pečata" Tribunala sa optužnice koja je protiv njega podignuta još 1997. Njeno je postojanje zvanično obelodanila bivši glavni tužilac Luiz Arbur/Louise Arbour, krajem marta prošle godine, reagujući na obaveštajne informacije da su Arkan i njegovi "Tigrovi" aktivni na Kosovu. Tom prilikom, međutim, Arbur nije ništa rekla o sadržaju optužnice, odnosno o zločinima koji su pripisani Arkanu i njegovoj paravojnoj formaciji, ali se s dosta pouzdanosti može pretpostaviti da optužnica obuhvata njihove aktivnosti u Istočnoj Slavoniji u drugoj polovini 1991, kao i zbivanja u Bijeljini i drugim delovima Istočne Bosne u 1992. i narednim godinama.

Kako nije isključeno da se na toj "zapečaćenoj optužnici", pored Arkanovog, nalaze i neka druga imena, tužilac bi - ukoliko odluči da s tim ide u javnost - mogla da otkrije samo neke najosnovnije informacije koje se odnose isključivo na Željka Ražnatovića, a ne i na ostale koji još i ne znaju da su optuženi. U svakom slučaju, Rizli očekuje da bi tužilac Del Ponte, ili njen zamenik Bluit/Blewitt, mogli sutra da tim povodom kažu nešto više.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm