HomeOBJELODANJENO POSTOJANJE OPTUŽNICE PROTIV ARKANA
Saopštenje glavnog tužioca haškog Tribunala

Haški sud je danas objelodanio postojanje optužnice i naloga za hapšenje srpskog paravojnog vođe Željka Ražnatovića Arkana.

Glavna tužiteljica Louise Arbour je danas ovo saopćila u nastojanju da - nakon izvještaja o Arkanovom djelovanju na Kosovu, kao i zbog njegove prijašnje uloge u BiH - osigura njegovo izručenje sudu u Haagu.

Tužiteljica je danas od suca dobila dopuštenje da javnosti objavi nalog za hapšenje srbijanskog paravojnog vođe, a sud će sada taj nalog nastojati dostaviti jugoslavenskoj ambasadi u Hagu. "Ako objavljivanje naloga za hapšenje bude umanjilo mogucnost da se Arkana uhapsi negdje izvan Jugoslavije, ipak ce to objavljivanje biti upozorenje onima koji možda koriste njegove usluge ili slušaju njegove naredbe - da nose teret povezanosti s osobom optuženom za ratne zločine", naglasila je tužiteljica.

Optužnica protiv Arkana, koja je, kao i nalog za hapšenje, potvrđena još 30. septembra 1997. godine, ostat će zapečaćena do njegova uhićenja. Optužnica je držana u tajnosti u okviru strategije tužitelja da ne objavljuje potvrđene optužnice kako bi povećao izgled da optuženi budu uhapšeni. Stoga ni optužnica protiv Arkana nije dosad bila predana SR Jugoslaviji jer je tužitelj imao u vidu da ta zemlja odbija izvršiti naloge za hapšenja. Arbour se nada da će "u sadašnjim okolnostima", SRJ ocijeniti da treba poštivati zahtjeve Vijeća sigurnosti i da će Arkana izručiti haškom sudu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm